Patrimoni dimecres, 10 de Abril de 2013

Trasllat solemne de la relíquia de Sant Jordi d’Alta-riba


Autor: Ramon Sunyer

S'ha organitzat una caminada popular per traslladar la relíquia des de Santa Fe a la seva església

L'església de Sant Jordi arreglada per unes noces
L'església de Sant Jordi arreglada per unes noces

El proper diumenge 21 d’abril, tot celebrant la festa del patró de Catalunya, tindrà lloc el trasllat solemne i definitiu de la relíquia de Sant Jordi d’Alta-riba, que era custodiada, fins ara, a la parròquia del poble veí de Santa Fe de Segarra, pertanyent al municipi de les Oluges

Per celebrar-ho s'ha organitzat una jornada festiva que començarà a Alta-riba a les 9 del matí amb l'acte de benvinguda dels participants inscrits i un esmorzar de franc. Seguidament es farà la caminada popular amb estendards d’Alta-riba a Santa Fe i retorn a Alta-riba amb la relíquia del sant, d'uns 5 Km en total, i continuarà amb la celebració de l’Eucaristia i de la festivitat de Sant Jordi.

L'església de Sant Jordi


Construïda pels volts de l'any 1187, conserva trets característics del romànic com l'absis rodó i volta apuntada, però ha sofert modificacions posteriors, com el campanar, que fou modificat l'any 1775. Des de l'edat mitjana s'hi venera Sant Jordi a través de la seva relíquia i el seu relicari d'estil romànic-bizantí. Destacar que onserva el sagrari de pedra més antic del món, a la pedra que l'envolta hi ha la inscripció 'HIC ES PANIS VIVUS QUI DE COELO DESCENDIT' (Aquest és el pa vivent que ha baixat del cel).

Alta-riba és una de les 6 entitat de població que conformen el municipi d'Estaràs, a la comarca de la Segarra. El poble, que compta amb una trentena d'habitants, se situa al nord del terme municipal, en un tossal, entre l'antic municipi de la Manresana i Sant Ramon, i domina la petita vall del torrent de Malacara, afluent del riu Sió.

El poble d'Alta-riba es troba en procés de recuperació patrimonial. En aquests moments es treballa per recuperar el Castell Sant Miquel, situat al capdamunt del tossal; i en la primera fase de restauració de l’església romànica de sant Jordi; així com en la recuperació del seu forn de pa.

Més informació i inscripcions de la caminada popular a: www.locastell.org ó www.estaras.dll.net

Església de Sant Jordi d'Alta-Riba - Alta-Riba
Església de Sant Jordi d'Alta-Riba
Detall del sagrari de pedra de l'església de Sant Jordi - Alta-Riba
Detall del sagrari de pedra de l'església de Sant Jordi
Reliquiari ofrena de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba - Alta-Riba
Reliquiari ofrena de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba


Etiquetes: festes caminades sant jordi

Ho vols compartir?