Patrimoni dimecres 10 abril 2013

Trasllat solemne de la relíquia de Sant Jordi d’Alta-riba


Autor: Ramon Sunyer

S'ha organitzat una caminada popular per traslladar la relíquia des de Santa Fe a la seva església

L'església de Sant Jordi arreglada per unes noces

El proper diumenge 21 d’abril, tot celebrant la festa del patró de Catalunya, tindrà lloc el trasllat solemne i definitiu de la relíquia de Sant Jordi d’Alta-riba, que era custodiada, fins ara, a la parròquia del poble veí de Santa Fe de Segarra, pertanyent al municipi de les Oluges

Per celebrar-ho s'ha organitzat una jornada festiva que començarà a Alta-riba a les 9 del matí amb l'acte de benvinguda dels participants inscrits i un esmorzar de franc. Seguidament es farà la caminada popular amb estendards d’Alta-riba a Santa Fe i retorn a Alta-riba amb la relíquia del sant, d'uns 5 Km en total, i continuarà amb la celebració de l’Eucaristia i de la festivitat de Sant Jordi.

L'església de Sant Jordi

Construïda pels volts de l'any 1187, conserva trets característics del romànic com l'absis rodó i volta apuntada, però ha sofert modificacions posteriors, com el campanar, que fou modificat l'any 1775. Des de l'edat mitjana s'hi venera Sant Jordi a través de la seva relíquia i el seu relicari d'estil romànic-bizantí. Destacar que onserva el sagrari de pedra més antic del món, a la pedra que l'envolta hi ha la inscripció 'HIC ES PANIS VIVUS QUI DE COELO DESCENDIT' (Aquest és el pa vivent que ha baixat del cel).

Alta-riba és una de les 6 entitat de població que conformen el municipi d'Estaràs, a la comarca de la Segarra. El poble, que compta amb una trentena d'habitants, se situa al nord del terme municipal, en un tossal, entre l'antic municipi de la Manresana i Sant Ramon, i domina la petita vall del torrent de Malacara, afluent del riu Sió.

El poble d'Alta-riba es troba en procés de recuperació patrimonial. En aquests moments es treballa per recuperar el Castell Sant Miquel, situat al capdamunt del tossal; i en la primera fase de restauració de l’església romànica de sant Jordi; així com en la recuperació del seu forn de pa.

Més informació i inscripcions de la caminada popular a: www.locastell.org ó www.estaras.dll.net

Església de Sant Jordi d'Alta-Riba - Alta-Riba
Església de Sant Jordi d'Alta-Riba
Detall del sagrari de pedra de l'església de Sant Jordi - Alta-Riba
Detall del sagrari de pedra de l'església de Sant Jordi
Reliquiari ofrena de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba - Alta-Riba
Reliquiari ofrena de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba


Etiquetes: festes caminades sant jordi

Ho vols compartir?