Patrimoni dimecres, 20 de Novembre de 2013

Comencen els treballs per consolidar la torre del Castell de Vergós Guerrejat


Autor: somsegarra

Les abundants pluges semblen la principal causa de l'ensorrament parcial de la torre

Detall de la torre parcialment esfondrada
Detall de la torre parcialment esfondrada

L'Ajuntament d'Estaràs començarà aquesta tarda les actuacions de consolidació de la torre del castell del nucli agregat de Vergós Guerrejat, que la passada matinada ha patit despreniments. Consistiran en l'aixecament, mitjançant grues, d'una estructura amb un perfil metàl·lic que revestirà la torre per tal de consolidar l'edificació i evitar nous despreniments

Aquestes primeres mesures, sota la supervisió de l'arquitecte municipal, pretenen també la protecció de l'entorn, especialment pel que fa a algunes cases més properes a la fortificació. Els dos veïns d'una casa contigua a la fortificació ja van ser desallotjats ahir i també s'ha recomanat als propietaris de tres cases més, no habitades regularment, que de moment no en facin ús.

Les abundants pluges del cap de setmana i el passat dilluns amb més de 100 litres per metre quadrat caiguts apunten com la principal causa de l'ensorrament parcial d'una torre del castell de Vergós Guerrejat, al nucli agregat a Estaràs (Segarra). Tal com ha explicat a l'ACN el regidor Sisco Rubió l'Ajuntament d'Estaràs feia més d'un any que havia detectat problemes estructurals als fonaments de la fortalesa i ja s'havia redactat un avantprojecte per restaurar aquest Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). ‘Malauradament no hi hem arribat a temps’, ha remarcat Rubió, que ha afegit que de moment, no hi ha data perquè els dos veïns desallotjats al costat puguin tornar a casa.

El castell de Vergós Guerrejat té orígens medievals i conserva vestigis dels segles XI i XII. No va ser però fins al segle XVIII que el conjunt va començar a prendre la forma que té actualment quan el castell es va transformar en una casa senyorial. Fa uns 70 o 80 anys que va quedar deshabitat i des de llavors la fortalesa s'ha anat degradant amb el pas del temps. Fa uns 15 anys que va ser adquirida per l'Ajuntament d'Estaràs, que hi va portar a terme obres de rehabilitació per millorar el teulat i consolidar altres parts de l'estructura, per minimitzar el risc que suposava per la resta de cases del poble.

El poble i antic terme de Vergós Guerrejat compta amb una cinquantena d’habitants. Es troba en la solana de la costa de Freixenet i forma part del municipi d’Estaràs.

L’església parroquial de Santa Magdalena - Vergós Guerrejat
L’església parroquial de Santa Magdalena
Foto: Ajuntament d'Estaràs
Vista del poble, situat a la solana de la costa de Freixenet - Vergós Guerrejat
Vista del poble, situat a la solana de la costa de Freixenet
Foto: Ajuntament d'Estaràs


Etiquetes: treballs consolidació Vergós Guerrejat

Ho vols compartir?