Patrimoni dijous, 2 de Gener de 2014

Despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba


Autor: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba

Els nous despreniments afecten el celler, el torreó del segle XII, el magatzem adjunt, els cups, i el distribuïdor medieval entre d’altres parts. L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba es plantegen plegar

Els despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba afecten el torreó del segle XII
Els despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba afecten el torreó del segle XII Foto: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba

L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA), que gestiona el castell del mateix nom i protegit amb la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), ha detectat en una visita guiada al castell amb un grup de turistes que parts significatives s’han ensorrat. Per sort no ha hagut ferits. Els nous despreniments afecten el celler, el torreó del segle XII, el magatzem adjunt, els cups, i el distribuïdor medieval entre d’altres parts. Els quatre anys de gestions i burocràcia amb les diferents administracions, les prohibicions d’intervenir-hi, i la meteorologia han accelerat el procés de destrucció de les estructures arquitectòniques encara conservades.

Mala gestió de la delegació del patrimoni de Lleida


L’AACSMA lamenta profundament la situació que s’ha generat al Departament de Cultura de la delegació de LLeida, davant la seva poca claredat en els plantejaments, i la poca capacitat en la gestió del patrimoni per part d'aquesta delegació, amb una manca de criteris clars i definits, i l'afany de protagonisme d'alguns tècnics i la desídia d'alguns representants polítics que generen que el patrimoni, com el castell Sant Miquel d’Alta-riba en surti molt perjudicat i ratlli la total destrucció.


A finals d’any els despreniments del Castell de Vergós Guerrejat van posar en evidència la gestió què en fa la delegació del Departament de Cultura a Lleida del nostre patrimoni. A finals d’any el patronat del castell de Ciutadilla es planteja dissoldre’s. I avui, els despreniments al castell Sant Miquel d’Alta-riba, que curiosament és del mateix municipi que el castell de Vergós, posen una altra vegada de relleu la mala gestió que fa aquesta delegació del patrimoni provincial i ens fa replantejar d’abandonar a la sort de l’administració aquest castell.

Davant aquesta situació es planteja el dilema de si la protecció que fa del patrimoni la Generalitat és alhora la sentència de la seva autodestrucció; atès que la seva intervenció és més burocràtica, costosa i exageradament més fiscalitzada; quan hauria de ser tot al contrari. A Catalunya l’administració és ferra gossa, solament t’obliga i difícilment t’ajuda i et facilita els processos. Aquesta és la nostra experiència.

Els moments no són fàcils, però davant el tarannà d’alguns estaments, personatges i administracions, ens plantegen seriosament plegar. Si l’administració, amb els seus representants al capdavant, no canvien d’actitud és molt difícil tirar endavant qualsevol projecte de recuperació patrimonial. Les traves que trobem en el departament de Cultura i Urbanisme, per sort no les hem trobat amb l’Ajuntament d’Estaràs. Tant l’alcaldessa Montse Majà com la regidora Maria Alet han estat un gran suport per continuar amb aquest bonic projecte; que per desgràcia és tant difícil de consolidar i desgasta tant..

AACSMA ha presentat un recurs d’alçada


AACSMA vol un país millor i lligat al seu patrimoni, sense oblidar la seva història i els seus orígens i per això cal professionals i polítics de veritat. Comencem l'any 2014 MOLT MALAMENT. El castell Sant Miquel d'Alta-riba s’ensorra. Com a societat civil organitzada ens indignem al veure que després de quatre anys hem avançat molt poc en la recuperació del castell; ans al contrari, cada dia en desapareix un tros més per la forma de funcionar de l’administració catalana. Creiem que quatre anys són massa per poder actuar en el monument. En definitiva es tracta d’arreglar papers. Però ens oblidem que amb moltes memòries i projectes, si no hi ha voluntat i una actitud col•laboradora i facilitadora no es pot construir res.

Davant els criteris plantejats per la delegació de cultura a Lleida amb el Castell Sant Miquel d’Alta-riba, i la manca de claredat en la resolució que ha fet el mateix departament de cultura a Lleida AACSMA ha presentat un recurs d’alçada. Esperem que el nostre recurs al Departament de Cultura a Barcelona resolgui allò que no saben fer, o no volen fer, des de Lleida.

Arribat aquest punt la nostra Indignació és majúscula. Algú hauria de dimitir; encara que sabem, què per desgràcia, ningú ho farà. ENS MEREIXEM A LLEIDA UNA ADMINISTRACIÓ MÉS SERIOSA, PROFESSIONAL I SOLIDÀRIA QUE VETLLI PEL NOSTRE PATRIMONI ARQUITECTÒNIC

Despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba - Alta-riba
Despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba
Foto: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba
Despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba - Alta-riba
Despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba
Foto: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba


Font: www.locastell.org   + info (enllaç extern)

Etiquetes: patrimoni arquitectònic castell alta-riba

Ho vols compartir?