Patrimoni dimarts, 13 de Maig de 2014

'V Festum Castrum', festa de col·locació de la primera pedra al castell d’Alta-riba


Autor: AACSMA

L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba ha organitzat l’esdeveniment assumint que es pot convertir en el darrer acte de l’entitat, si no es desencalla l’expedient de recuperació de la fortalesa al departament de Cultura de Lleida, tenint en compte el ràpid procés de degradació que pateix la fortalesa.

V Festum Castrum
V Festum Castrum Foto: AACSMA

Després de 5 anys de memòries tècniques, projectes, dues intervencions arqueològiques, i múltiples reunions i gestions sobre el procés de recuperació de les restes arquitectòniques del castell Sant Miquel d’Alta-riba, els amics del castell han organitzat pel proper dia 15 de juny l’acte de col•locació de la 'primera & darrera pedra', dins de la cinquena edició de la 'Festum Castrum'.

La jornada festiva, marcarà un abans i un després en el procés de recuperació de la fortalesa romànico-gòtica que es troba en procés avançat de degradació i amb el risc de col•lapse total. Les traves més significatives del projecte que ha redactat l’arquitecte especialista en monuments històrics Antoni Martí, a petició de l’Associació d’Amics de Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA), pels serveis territorials del departament de cultura de Lleida, és la negativa frontal a autoritzar la recuperació de les estructures històriques del castell; que alhora són les més preuades per l’associació i que s’obstinen en recuperar. Aquesta manera de valorar el projecte del castell d’Alta-riba, per part dels serveis territorials contrasta, amb altres autoritzacions que ha donat el departament de cultura de Lleida per recuperar estructures significatives d’altres fortaleses. A tall d’exemple cal recordar que l’administració va permetre la reconstrucció del castell de Llordà, i del castell de la Curullada, i recentment ha autoritzat a la Diputació de Lleida que recuperi i reconstrueixi els tres pisos interiors del castell de Mur. AACSMA voldria creure que aquesta darrera autorització per reconstruir el castell de Mur és l’avantsala d’un canvi significatiu de criteri en el departament de Cultura a Lleida, i aporta esperances a creure que l’administració autoritzarà també la reconstrucció del castell d’Alta-riba.

L’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba confia que abans de l’estiu el projecte es desencalli i obtingui el vist-i-plau del departament de cultura a fi que es puguin començar el més aviat possible les tasques de consolidació i recuperació de les estructures encara existents i evitar així la destrucció i desfiguració total del monument.

Lamentablement després de la segona intervenció arqueològica una part de la torrassa del segle XI s’ha ensorrat. La part malmesa de l’atalaia es una de les tres partes que configuren la cambra interior de la torre, que per la inclinació respecte del seu eix, les pluges de setmana santa i l’alliberament de la runa del seu voltant van acabar per cedir sobre les restes arqueològiques recentment descobertes. Per sort els despreniments no van ferir a ningú.

V Festum Castrum


La 'V Festum Castrum' inclourà els actes de col•locació de la 'primera & darrera pedra', amb els rituals clàssics per aquestes ocasions, i amb la descoberta de la placa que testimoniarà la diada. Un altre punt fort de la celebració serà l’homenatge que es farà al recentment desaparegut escultor Josep Maria Subirachs; amb una performance que jugarà amb els símbols de la il•lustració que l’artista va cedir desinteressadament a l’Associació, com a mostra del seu suport al projecte de recuperació del castell d’Alta-riba, i que segur que a partir de la festa d’aquest any esdevindrà el nou símbol d’Alta-riba i ajudarà a projectar el poble.

La festa que està oberta a tothom, comptarà també, amb visites guiades sobre les darreres descobertes arqueològuiques, un concurs de dibuix infantil, una fi de festa amb la ja tradicional espantada del Drac del Castell d’Altarripa segons el llibre Espill de Caballeríes, i tot plegat amenitzat pel grup de música antiga i medieval Caladrius. En acabar la festa a Alta-riba, per aquells que s’hagin inscrit, la diada continuarà a Palouet de Massoteres amb un dinar de germanor.

Si malauradament aquesta festa esdevé l’acte de col•locació de la 'darrera pedra', l’associació vol compartir amb tothom la fi d’aquesta bonica etapa i donar les gràcies a tota la bona gent que s’ha trobat en aquest camí i que els ha recolzat. AACSMA voldria ser recordada com un grup de homes i dones que un dia van voler recuperar una part del patrimoni històric i cultural de Catalunya; i malgrat potser no aconseguir-ho, amb la seva tasca, han escrit i han estat una part significativa d’un nou capítol de la història del castell Sant Miquel d’Alta-riba.

Despreniments a la torassa del  Castell d'Alta-riba - Maig 2014 -
Despreniments a la torassa del Castell d'Alta-riba - Maig 2014
Foto: AACSMA


Font: Associació Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba   + info (enllaç extern)

Etiquetes: patrimoni arquitectònic festum castrum castell alta-riba

Ho vols compartir?