Patrimoni dijous 5 juny 2014

Un informe sobre la peixera de la Prenyanosa defensa el principi d'intervenció mínima


Autor: Jaume Moya

El Fòrum l’Espitllera ha elaborat un estudi sobre la peixera de la Prenyanosa a consultes de la Paeria de Cervera

vista de la peixera de la Prenyanosa des de la bassa superior Autor: Jaume Moya

L’associació cultural Fòrum l’Espitllera ha aprofundit en la col•laboració amb la Paeria de Cervera redactant un informe sobre la Peixera de la Prenyanosa. Com a continuació dels vincles iniciats amb la taula d’entitats consultives pel paisatge del municipi cerverí, els serveis tècnics de la Paeria van demanar a diferents entitats el seu parer sobre les intervencions previstes a l’entorn de la Peixera de la Prenyanosa.
En resposta, el Fòrum l’Espitllera ha realitzat un informe on valora les actuacions de desbrossament i recuperació fetes, els posa en relació amb les accions de bioenginyeria fetes al riu Sió al seu pas per Tarroja i la recuperació de la peixera de Sedó i proposa un seguit d’intervencions per preservar el caràcter rural de l’espai, la conservació dels seus elements estructurals i l’adequació dels accessos. A més, els redactors han fet un seguiment dels usos tradicionals de la Peixera i les seves vinculacions amb el riu Sió, especialment en el trajecte de la síquia que la unia amb Tarroja, i han proposat la recuperació dels elements de patrimoni vinculats (especialment, l’aqüeducte sobre el torrent de Tudela) i la promoció d’una via verda que permeti descobrir els valors naturals, paisatgístics i etnogràfics de la zona i li doni continuïtat amb les contigües.
També proposen la recuperació dels horts entre Malgrat, Castellnou i la Prenyanosa, de manera proporcional a la disposició quantitativa i qualitativa d’aigua, i justifiquen l’aplicació del principi d’intervenció mínima, rebutjant la introducció de mobiliari urbà que desvirtuaria l’entorn.
L’informe ha estat elaborat mitjançant l’acurada visita als espais i, a més, amb la consulta de documentació històrica, especialment els capbreus de la Prenyanosa dels segles XVII i XVIII conservats a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Com a fet curiós, s'hi destaca que a partir d'aquesta documentació es pot deduir que aquesta Peixera en realitat s’anomenaria “Peixera de Tarroja” o “Nivell de Tarroja”, aspecte que corrobora el fet que la síquia vinculada transcorre a l’est del riu des d’aquesta Peixera i nodria d’aigua horts i finques del terme tarrojí.

resclosa de la peixera de la Prenyanosa - La Prenyanosa
resclosa de la peixera de la Prenyanosa
Autor: Jaume Moya
aqüeducte de Tudela, entre els termes de Cervera i Tarroja - Tudela
aqüeducte de Tudela, entre els termes de Cervera i Tarroja
Autor: Jaume Moya

informe-peixera-PRENYANOSA.pdfFont: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: peixera Prenyanosa Tarroja síquia Fòrum l'Espitllera Paeria

Ho vols compartir?