Patrimoni dijous, 5 de Juny de 2014

Un informe sobre la peixera de la Prenyanosa defensa el principi d'intervenció mínima


Autor: Jaume Moya

El Fòrum l’Espitllera ha elaborat un estudi sobre la peixera de la Prenyanosa a consultes de la Paeria de Cervera

vista de la peixera de la Prenyanosa des de la bassa superior
vista de la peixera de la Prenyanosa des de la bassa superior Foto: Jaume Moya

L’associació cultural Fòrum l’Espitllera ha aprofundit en la col•laboració amb la Paeria de Cervera redactant un informe sobre la Peixera de la Prenyanosa. Com a continuació dels vincles iniciats amb la taula d’entitats consultives pel paisatge del municipi cerverí, els serveis tècnics de la Paeria van demanar a diferents entitats el seu parer sobre les intervencions previstes a l’entorn de la Peixera de la Prenyanosa.
En resposta, el Fòrum l’Espitllera ha realitzat un informe on valora les actuacions de desbrossament i recuperació fetes, els posa en relació amb les accions de bioenginyeria fetes al riu Sió al seu pas per Tarroja i la recuperació de la peixera de Sedó i proposa un seguit d’intervencions per preservar el caràcter rural de l’espai, la conservació dels seus elements estructurals i l’adequació dels accessos. A més, els redactors han fet un seguiment dels usos tradicionals de la Peixera i les seves vinculacions amb el riu Sió, especialment en el trajecte de la síquia que la unia amb Tarroja, i han proposat la recuperació dels elements de patrimoni vinculats (especialment, l’aqüeducte sobre el torrent de Tudela) i la promoció d’una via verda que permeti descobrir els valors naturals, paisatgístics i etnogràfics de la zona i li doni continuïtat amb les contigües.
També proposen la recuperació dels horts entre Malgrat, Castellnou i la Prenyanosa, de manera proporcional a la disposició quantitativa i qualitativa d’aigua, i justifiquen l’aplicació del principi d’intervenció mínima, rebutjant la introducció de mobiliari urbà que desvirtuaria l’entorn.
L’informe ha estat elaborat mitjançant l’acurada visita als espais i, a més, amb la consulta de documentació històrica, especialment els capbreus de la Prenyanosa dels segles XVII i XVIII conservats a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. Com a fet curiós, s'hi destaca que a partir d'aquesta documentació es pot deduir que aquesta Peixera en realitat s’anomenaria “Peixera de Tarroja” o “Nivell de Tarroja”, aspecte que corrobora el fet que la síquia vinculada transcorre a l’est del riu des d’aquesta Peixera i nodria d’aigua horts i finques del terme tarrojí.

resclosa de la peixera de la Prenyanosa - La Prenyanosa
resclosa de la peixera de la Prenyanosa
Foto: Jaume Moya
aqüeducte de Tudela, entre els termes de Cervera i Tarroja - Tudela
aqüeducte de Tudela, entre els termes de Cervera i Tarroja
Foto: Jaume Moya

informe-peixera-PRENYANOSA.pdf



Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: peixera Prenyanosa Tarroja síquia Fòrum l'Espitllera Paeria

Ho vols compartir?