Resultats de l’excavació al jaciment ibèric Pla de les Tenalles
Autor: somsegarra
Entre els dies 13 i 26 de juliol es va dur a terme el II Camp de treball d’arqueologia inclusiva que va comptar amb la participació de 23 joves
Entre els dies 13 i 26 de juliol es va dur a terme el II Camp de treball d’arqueologia inclusiva al jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, situat a la població de La Móra dins el municipi de Granyanella, dirigit a joves d’entre 14 i 18 anys. És la segona edició d’aquesta iniciativa si bé és la primera ocasió que s’ha obert a joves d’arreu de l’Estat espanyol, en total 23.
El projecte, impulsat des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, té el doble objectiu de promocionar el patrimoni cultural de l’entorn i alhora la inclusió de les persones amb capacitats diferents. Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l’Urgell, equipament de la Regidoria de Cultura de Tàrrega, van ser els encarregats d’organitzar la tasca tècnica al jaciment de la vall de l’Ondara amb la col·laboració dels monitors de Quàlia, servei de projectes educatius de l’Associació Alba.
Resultats
Els objectius des del vessant arqueològic per aquesta campanya eren bàsicament dos: comprovar l’existència d’estructures defensives i unir les diferents cates que al llarg dels anys s’havien realitzat al jaciment amb la intenció de poder tenir una visió general de l’urbanisme del poblat.
Per tal de poder confirmar o descartar la presència de muralla o estructures defensives, es va seguir el carrer fins el seu extrem est, on va aparèixer una estructura que podria ser o bé un angle del perímetre murallat de l’assentament o un angle d’una torre d’una amplada excepcional situada en un extrem de l’assentament, en el seu punt més vulnerable. Aquesta estructura defensiva consta d’un braç curt, amb orientació est-oest, de quasi quatre metres de llargada per 2 metres d’amplada; el braç llarg, orientat nord-sud, amb una llargada aproximada de 8 metres i més d’un metre d’amplada.
La superfície i traçat original d’aquesta estructura no ens ha arribat fins els nostres dies degut a les tasques agrícoles i al retall que va patir el tossal als anys 80, un abancalament que va suposar la pèrdua de part del jaciment, sobretot en el seu vessant sud, est i oest.
Pel que fa a l’urbanisme entorn la plaça, on conflueixen els dos carrers documentats fins el moment, un cop retirat l’estrat superficial del sector situat entre la casa 4 (Zona 5 Sector 1) i l’estructura situada a l’oest de la casa 2, apareix un mur corregut situat al sud de la plaça. La funcionalitat d’aquest mur ens és desconeguda, sent necessària l’excavació en extensió.
D’altra banda també s’ha procedit a excavar i dibuixar les estructures que en les campanyes anteriors es van deixar al descobert. La metodologia de les campanyes fetes als anys 79 i primers 80 seguien el mètode Wheeleer, actualment desfassat.
Aquest any s’està acabant d’excavar la casa 4 (Zona 5, Sector 1). Aquest sector tot i haver estat en bona part excavat a principis dels vuitanta amb una metodologia antiga, encara conservava part de l’estratigrafia. Cal destacar que es conservaven, tot i que de manera molt residual, les restes de dos paviments, un damunt de l’altre i les seves preparacions.
En l’angle nord-est d’aquest sector s’ha documentat una llar. Aquesta és una llar lenticular, i per la potència que sembla que té i l’aspecte que presenta l’argila on es fa el foc com el de les pedres que sembla que el protegeixen, no sembla que sigui un punt de foc habitual.
En aquest sector també s’ha posat al descobert el mur mitjaner. La part posterior de la casa, coberta per les terreres d’excavacions antigues sembla que podria ser un espai que no ha estat excavat.
7 membres de l’Associació Alba participen al projecte inclusiu
Dels 23 joves, una setena són membres de l’Associació Alba, entitat dedicada a la integració social. Durant el camp de treball, els participants van delimitar el jaciment cercant les restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà. Així, coneixen la disciplina arqueològica, les tècniques d’estudi i l’ús dels diferents instruments i eines que requereix la intervenció. Pel que fa a la part més lúdica es van dur a terme diverses activitats de lleure per interactuar amb el patrimoni i la història del Talladell al temps que gaudien d’activitats esportives, vetllades culturals i excursions.
Jaciment propietat de l’Ajuntament de Tàrrega
El Pla de les Tenalles, situat a la població de La Mora dins el municipi segarrenc de Granyanella, és un jaciment propietat de l’Ajuntament de Tàrrega, que el va adquirir fruit de les excavacions de l’antic museu de la localitat de la mà de Joan Tous Sanabra els anys 60 del segle XX. Després de campanyes intermitents, els treballs es reprenen l’any 2014 en un primer camp de treball de la Direcció General de Joventut i Quàlia sota la direcció científica del Museu Comarcal de l’Urgell i el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i l’EMD El Talladell.
Pla-de-les-Tenalles-de-la-Mora-J-Perez.pdf
Font: Associació Alba + info (enllaç extern)
Etiquetes: arqueologia ibèric pla de les tenalles la móra
dissabte, 12 de Octubre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa Major de Santa Coloma de Queralt 2024
Festa Major de Calaf 2024
Festa Major de Bellveí 2024
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Festa Major de Maig de Passanant 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)