Patrimoni dimecres 27 abril 2016

Finalitza la restauració del castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós


Autor: somsegarra

La intervenció ha consolidat part dels murs que formen la muralla sud

Aspecte abans de la restauració del castell de Sant Esteve Autor: Quim Bou

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha finalitzat la segona fase de les obres de restauració del castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós. El projecte ha comptat amb una inversió de gairebé 90.000 euros i ha estat finançat a parts iguals entre l’Ajuntament del municipi i la Generalitat.

La intervenció ha consistit en la consolidació de part dels murs del castell que formen la muralla sud, l’execució dels treballs arqueològics en l’àrea d’intervenció i l’adequació del camí del Raval i del camí d’accés al castell. Prèviament, la Diputació de Barcelona va executar una petita obra d’urgència per consolidar una part de la torre del castell i va executar el moviment de terres de la millora del camí d’accés a la fortificació.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Castellfollit de Riubregós, en una intervenció d’excavació arqueològica, ha descobert una antiga entrada al castell, la situació del cos de guàrdia i els dipòsits de munició i les restes d’una església.

El Castell de Follit o de Sant Esteve està documentat des del segle XI, quan pertanyia als comtes de Cervera i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es troba en el punt on es creuaven dos antics camins, el camí ral i el camí de la sal, en plena frontera entre els bàndols cristià i musulmà, fet pel qual va tenir una importància històrica i decisiva en diverses escomeses.

La vila de Castellfollit de Riubregós va néixer al marge dret del riu Llobregós i, tot i que no en queda cap vestigi, és possible reconèixer el contorn de la muralla i deduir els cinc portals d’entrada: portal de Soldevila, portal de Capdevila, portal d’en Tàcies, del carrer de l’Hospital i portal del Magrà.

Finalitza la restauració del castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós - Castellfollit de Riubregós
Finalitza la restauració del castell de Sant Esteve a Castellfollit de Riubregós
Autor: Aj Castellfollit
Castell de sant Esteve abans de la intervenció - Castellfollit de Riubregós
Castell de sant Esteve abans de la intervenció
Autor: Ramon Sunyer


Etiquetes: restauració castells incasol castellfollit de riubregós

Ho vols compartir?