Patrimoni dimecres, 30 de Octubre de 2019

Declarada BCIN l’església de Sant Pere de Talteüll


Autor: somsegarra

Les característiques d’estructura i tipologia de l’església constitueixen un element totalment excepcional i rellevant en el context de l’arquitectura religiosa del romànic català del segle XI

Església de sant Pere de Talteüll
Església de sant Pere de Talteüll Foto: Ramon Sunyer

El Govern ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, l’església de Sant Pere de Talteüll, en el municipi de Massoteres, i delimitar-ne un entorn de protecció comú amb la torre del castell de Talteüll.

L’església està situada al poble de Talteüll sobre un turó on es troben les restes del castell, entre les quals destaca una torre de planta circular. Es té constància documental de la seva existència com a parròquia des de l’any 1065 per una deixa testamentària. Va pertànyer al Bisbat d’Urgell fins a la creació del Bisbat de Solsona a la darreria del segle XVI.

Es tracta d’un edifici singular format per dues naus paral·leles cobertes amb volta de canó. “Les característiques d’estructura i tipologia de l’església de Sant Pere de Talteüll fan d’aquest edifici un element totalment excepcional i rellevant en el context de l’arquitectura religiosa del romànic català del segle XI”, destaca el Departament de Cultura.

Església de sant Pere de Talteüll - Talteüll
Església de sant Pere de Talteüll
Foto: Ramon Sunyer
Castell conegut popularment com la torre dels Moros - Talteüll
Castell conegut popularment com la torre dels Moros
Foto: Ramon Sunyer


Font: Cultura21   + info (enllaç extern)

Etiquetes: bcin església talteüll

Ho vols compartir?