Patrimoni dimecres, 17 de Març de 2021

Urbanisme avala el pla per rehabilitar la vila closa del Mas de Bondia


Autor: somsegarra

L'antiga vila closa, d’origen medieval, amb un gran valor històric i paisatgístic, i es donen pautes comunes per a les intervencions de rehabilitació que es duguin a terme

Urbanisme avala el pla per rehabilitar la vila closa del Mas de Bondia
Urbanisme avala el pla per rehabilitar la vila closa del Mas de Bondia Foto: Ramon Sunyer

La Comissió territorial d’urbanisme de Lleida, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha emès avui informe favorable al Pla de millora urbana del nucli clos de Mas de Bondia, a Montornès de Segarra (la Segarra), que persegueix la rehabilitació i revitalització d’aquest antic nucli d’origen medieval.

El Pla de millora conté una diagnosi de l’estat de les edificacions i patis a partir de treball de camp. L’estudi conclou que l’estat de conservació de la morfologia de vila closa és força bo, però les edificacions requeririen actuacions diverses per evitar que es continuïn degradant.

La normativa incorpora també una regulació de condicions d’intervenció comuns en edificis i patis, vetllant per la preservació del paisatge i la tipologia històrica dels edificis, els colors i els materials.

El Mas de Bondia se situa a l’oest del terme municipal de Montornès de Segarra. Es tracta d’una vila closa del segle XII que s’estructura a partir d’un carrer central anomenat del Portal. L’accés al conjunt es produeix a través de la porta de la masia original i les cases s’agrupen a banda i banda d’aquest carrer principal, de manera que les parts de darrera configuraven un recinte emmurallat.

portal de la vila-closa del Mas de Bondia - El Mas de Bondia
portal de la vila-closa del Mas de Bondia
Foto: Ramon Sunyer
la vila closa del Mas de Bondia - El Mas de Bondia
la vila closa del Mas de Bondia
Foto: Ramon Sunyer
la vila closa del Mas de Bondia té un únic carrer - El Mas de Bondia
la vila closa del Mas de Bondia té un únic carrer
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: portal segarra actualitat agenda turisme fotos viatge viatjar catalunya catalonia

Ho vols compartir?