NOTÍCIES
ÀLBUMS DE FOTOS
ALTRES
Personatges
dijous 2 maig 2013 Cervera

Aldonza Roig d'Ivorra, l'amant cerverina de Ferran el Catòlic

<< Tornar    Autor: Ramon Sunyer      Guardar com a PDF      versio per imprimir     enviar a un amic     
Noble, nascuda a Cervera el 1454 i morta el 1516
 
Cliqueu a les imatges per ampliar-les Aldonza Roig d'Ivorra, il·lustració -
Aldonza Roig d'Ivorra, il·lustració -
Autor: J. Bibià
carreró de Cervera - Cervera
carreró de Cervera - Cervera
Autor: JM Santesmasses
Ferran II d'Aragó 'el Catòlic' presidint les Corts Catalanes. Frontis d'una edició de 1495 de les Constitucions catalanes -
Ferran II d'Aragó 'el Catòlic' presidint les Corts Catalanes. Frontis d'una edició de 1495 de les Constitucions catalanes -
Filla de Pere Roig i Alemany i Aldonza d'Iborra. Va ser la primera de les dames conegudes com amant del llavors príncep Ferran que posteriorment esdevendria el rei anomenat Ferran el Catòlic, arran del casori amb Isabel I de Castella. Fruit d'aquesta relació va néixer el seu primer i únic fill varó fora del matrimoni.

De Aldonza, pertanyent a una família d'alta nissaga de Cervera, es diu, que va ser dona de gran bellesa i que acostumava acompanyar en públic al príncep Ferran vestida d'home.

L'any 1496, mentre els seus consellers decidien els detalls de les seves noces amb Isabel, Ferran, que tenia poc més de disset anys , mantenia una relació amorosa amb una bella dama tres anys major que ell, l'Aldonza. No se sap si els seus pares van acceptar secretament aquesta relació però la veritat és que es va perllongar fins que el príncep va haver de marxar a Castella per a casar-se amb Isabel aquest mateix any de 1496.

Per aquell temps Aldonza ja havia quedat prenyada de Ferran. El príncep, però, no va informar de la notícia a la seva esposa i va traslladar a la seva amant i el seu fill Alonso a Saragossa per a ser atesos com devien. Anys després, el 1474, Ferran reconeixeria públicament la paternitat d'Alonso, el seu primer fill il·legítim que duria el nom d'Alonso d'Aragó i acabaria sent arquebisbe de Saragossa i virrei d'Aragó.

Hi ha també una segona filla, Joana d'Aragó, que algunes fonts atribuexen també a la relació amb Aldolza i altres a una relació fugaç amb Joana Nicolau, en una visita a Tàrrega en 1473.

Aldonza es va casar, per ordre dels seus pares, amb un home de Lleida per intentar netejar el seu honor. Dos anys després, el matrimoni era declarat nul per consentiment mutu i Aldonza es tornava a casar amb un noble. Francisco Galcerán Castro i de Pinós i de Só i Carroç d'Arborea, VII vescomte de Ebol i de Canet, Baró de Pinós i de Mataplana, amb qui va va tenir dos fills més. Aquest segon matrimoni,tampoc li duraria molt doncs el seu espòs va morir al pocs anys del casori.

Aldonza és la ascendent de gairebé totes les cases reials europees i també de la major part de l'aristocràcia espanyola, destacant d'entre ells sant Francesc de Borja , IV duc de Gandia , I Marques de Llombay, virrei de Catalunya.

Vols valorar-la?
Puntuació 5/5 (4 Vots)

Vols compartir-ho?

   
amunt  Home  ·  © somsegarra.cat ·   La Segarra Infinita (Catalonia) ·  Avís de cookies ·   Avís legal
    Facebook ·  Twitter ·  Google
    Realització: cdnet
Llicència de Creative Commons
Versió final 2.0 maig-2013
pàgina executada en 0.208s