Personatges dilluns, 21 de Setembre de 2015

Carme Balcells i Segalà


Autor: somsegarra

Agent literària, la més famosa en el món de les lletres hispanes (Santa Fe, 9 d'agost de 1930 - Barcelona, 21 de setembre de 2015)

Carme Balcells en una pintura de Gonzalo Goytisolo
Carme Balcells en una pintura de Gonzalo Goytisolo

Filla major de quatre germans, va néixer en el si d'una família de petits propietaris rurals. Va estudiar al seu poble natal, Santa Fe, i el 1946 es va traslladar a Barcelona. Mercè el poeta de Cervera Jaume Ferran, el 1955 va conèixer els escriptors Joan Ferraté, Gabriel Ferrater, Jaime Gil de Biedma, Carles Barral, Luis Goytisolo i Josep Maria Castellet. Aleshores treballà per a l'agència literària ACER, que era propietat de Vintila Horia.

La 'Mamá Grande', artífex del 'boom' literari llatinoamericà


Precisament quan aquest escriptor va marxar a París, Balcells va crear l'"Agència Literària Carmen Balcells". Va començar gestionant els drets de traducció d'autors estrangers. Luis Goytisolo va ser el primer autor d'aquí que va representar. Però el veritable salt de l'agència de Carme Balcells a escala internacional arriba de la mà de l'editor de Seix Barral, Carlos Barral, quan exporten arreu del món l'esclat de la literatura llatinoamericana. El primer llibre que van publicar en aquesta línia és "la Ciudad y los perros", de Mario Vargas Llosa. Després va venir el gran èxit de "Cien Años de Soledad", de Gabriel Garcia Màrquez. Balcells també era coneguda com La Mamá Grande per un relat de García Márquez,

Alberti, Benet, Marsé, Vázquez Montalbán o Allende


A partir d'aquí la llista de firmes que gestiona la firma de Carme Balcells és immensa i amb una qualitat fora de tot dubte; a més dels que ja hem anomenat hi ha Rafael Alberti, Juan Benet, Juan Marsé i Manuel Vázquez Montalbán. Juan Rulfo, Juan Carlos Onetti, Isabel Allende, Antonio Skámetra, Josep Pla o Camilo José Cela. Després representaria altres autors com Carlos Fuentes, Pablo Neruda, Miguel Delibes, Álvaro Mutis, Vicente Aleixandre, Gonzalo Torrente Ballester, José Luis Sampedro, Terenci Moix, Juan Carlos Onetti, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral, Josep Maria Castellet, Juan Goytisolo, Alfredo Bryce Echenique, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Rosa Montero o Gustavo Martín Garzo.


Des del primer moment, Balcells va ser molt ben valorada pels escriptors ja que va aconseguir, per exemple, eliminar els contractes vitalicis i la imposició per part de les editorials de clàusules de cessió per un temps limitat d'un llibre.

El 2000 Carme Balcells creia que ja tenia tot la feina feta i anunciava que es retirava, però la seva agència va començar a perdre autors com Guillermo Cabrera Infante. Per això 8 anys després va posar-s'hi de nou al capdavant. Finalment, a finals del 2013, va situar Guillem d'Efak,un jove gestor cultural, com a director de l'agència literària amb la missió de reorientar l'agència cap als reptes que planteja el món digital.

Múltiples reconeixements


El 1997 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. L'any 2005 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Com a reconeixement a la seva tasca com a representant, ha rebut dedicatòries a obres d'autors reconeguts com a Juan Marsé, Juan Carlos Onetti o Gabriel García Márquez, mentre que d'altres com Max Aub, Manuel Vázquez Montalbán, José Donoso o Carles Barral l'han feta aparèixer com a personatge a alguna de les seves obres.

El mes de desembre de 2010 va vendre el seu arxiu personal al Ministeri de Cultura espanyol per 3 milions d'euros, amb la condició que l'arxiu es mantingués unificat. Els documents es van traslladar a Alcalá de Henares. Aquell mateix any va rebre el Premi Especial del Jurat dels Premis Internacionals Terenci Moix.

Carme Balcells en un homenatge - Barcelona
Carme Balcells en un homenatge
Foto: Ara.cat
Carme Balcells el 1983 - Barcelona
Carme Balcells el 1983
Foto: Elisa Cabot
Hotel Santa Fe de las Américas, construït per Carme Balcells per acollir escriptors - Santa Fe
Hotel Santa Fe de las Américas, construït per Carme Balcells per acollir escriptors
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: agent literària santa fe

Ho vols compartir?