Personatges dissabte, 23 de Juny de 2018

Claudi i Frederic Gómez Grau


Autor: somsegarra

Fotògrafs cerverins especialitzats en la foto fixa i el món del cinema

Claudi i Frederic Gómez Grau
Claudi i Frederic Gómez Grau Foto: Fons Gòmez Grau

Es difícil trobar dos germans que destaquin per la mateixa tasca professional, en aquest cas la foto fixa. Primer l’un i després l’altre, tots dos van treballar en més d’un centenar de pel·lícules que inclouen la majoria de les grans superproduccions rodades a l’Espanya dels seixanta i setanta. El seu llegat, més de sis mil fotografies, es conserva a la Filmoteca de Catalunya. Aplegat en àlbums, quaderns i fotografies, es representen esdeveniments i constatacions de la seva feina tant en el món del cinema com en el de la fotografia convencional.

Claudi Gómez Grau


(Cervera, 1907 - Lleida, 1989)
En la seva primera etapa, allunyat del món del cinema, va exercir tasques de barber (l'ofici patern), bibliotecari i paleògraf. Més endavant, i reconduint la seva carrera professional, va treballar en diferents perfils relacionats amb el món de la fotografia. Aquests van ser de retratista, cronista, etnògraf, tasques de documentació fotogràfica i fotògraf d'art i paisatge. L'historiador Agustí Duran i Sanpere, també cerverí, psdrí de bateig i amic de la família, li va regalar la primera càmera fotogràfica

Remarcar especialment el treball que va dur a terme com a activista cultural de la seva zona geogràfica. Va retratar la gran majoria dels habitants de la Segarra, a més del dia a dia i treball d'aquests individus. La captura d'aquestes imatges ha suposat la salvaguarda de molts processos i formes a fer de l'època.

Claudi va desenvolupar la tasca de fotògraf a la seva comarca durant 27 anys. A principis dels 40' va obrir un negoci de fotografia a Cervera. En arribar els 50' i seguint la seva il·lusió professional, va emigrar a Madrid on va començar a realitzar feines enfocades al món del cinema, tot i que encara realitzava algun cop treballs al negoci de Cervera, heretat pel seu germà Frederic i la seva germana Nuri.

La seva cúspide professional va arribar en la col·laboració professional amb directors tals com King Vidor, David Lean, Nicholas Ray, Anthony Mann, Luis Buñuel i altres. O amb actors importants com Charlton Heston, Tyrone Power, John Wayne, i actrius com Sophia Loren, Rita Hayworth, Lola Flores, etc. Veure filmografia.

Com a fet curiós va fer un reportatge cinematogràfic en format 16mm. a John Wayne, en un viatge en iot, durant uns dies de descans del rodatge d''El maravilloso mundo del circo'.

Frederic Gómez Grau


(Cervera, 1920 - Madrid, 2013)
La seva vida professional de Frederic Gómez Grau va ser molt similar a la del seu germà gran, influenciat en la seva trajectòria professional. Va iniciar la seva tasca com a fotògraf professional als Estudis Fotogràfics Gómez Grau, situats a Cervera.

Va iniciar-se en el món de la foto fixa, al món cinematogràfic, a la dècada dels 50, en concret col·laborant en la pel·lícula Torrepartida (1955) a Terol. La seva labor professional sempre l'obligava a haver de mudar-se constantment per trobar laboratoris fotogràfics, en millors o pitjors condicions, on treballar.

Les productores amb les quals va col·laborar en el seu treball eren reconegudes internacionalment. Aquestes en són uns exemples: Columbia, on va treballar a tres pel·lícules; Metro Goldwyn Mayer, on va participar en vuit pel·lícules; Paramount, en una pel·lícula; Rank Films, en una pel·lícula també; Samuel Bronston, on va participar en set films; 20th Century Fox, treballant a quatre pel·lícules; United Artists, en cinc films; Universal, en una pel·lícula; Warner Bros, a una pel·lícula, etc.

Respecte als directors de cinema amb els quals va treballar se'n destaquen internacionalment Nicholas Ray, Pier Paolo Pasolini, David Lean, entre d'altres. Sobre els directors nacionals amb els quals va treballar en destaquem Pilar Miró, Luis Buñuel, Bigas Luna, etc.

Les col·laboracions efectuades als films li van permetre treballar amb molta varietat d'actors. Internacionalment aquests en són uns exemples: Ava Gardner, Sean Connery, Charlton Heston, etc. De caràcter nacional, en la seva carrera professional, va treballar amb Imanol Arias, Carmen Sevilla, Tony Leblanc, etc.[2] Veure filmografia.

També va realitzar, com a operador, documentals en 16 i 35 mm. per la publicitat en televisió nacional i internacional d'alguns dels rodatges en què va participar.

També va idear i fabricar un Blimp, una capsa per aïllar el soroll del disparador de la càmera fotogràfica i no entorpir les escenes dels rodatges. Va ser fabricat per ell mateix de forma artesanal i utilitzat en els rodatges cinematogràfics on va participar com a foto fixa, els títols dels quals estan adherits amb etiquetes a l'aparell.

La Filmoteca de Catalunya presenta l'exposició 'Prop de Hollywood' amb fotografies del germans Claudi i Frederic Gómez Grau, la podeu veure del dijous 7 juny al diumenge 16 setembre de 2018.

Pagès segarrenc ventant la batuda (entre 1930 i 1935) Claudi  Gómez Grau -
Pagès segarrenc ventant la batuda (entre 1930 i 1935) Claudi Gómez Grau
Foto: Fons Gòmez Grau
Fotografia de la desapareguda Torre de la Cadena, de la muralla medieval de Cervera (entre 1930 i 1935) Claudi Gómez Grau - Cervera
Fotografia de la desapareguda Torre de la Cadena, de la muralla medieval de Cervera (entre 1930 i 1935) Claudi Gómez Grau
Foto: Fons Gòmez Grau
Claudi i el salvament d'arxius (1937) -
Claudi i el salvament d'arxius (1937)
Foto: Fons Gòmez Grau
John Wayne i Claudi Gómez Grau al rodatge d'El fabulós món del circ -
John Wayne i Claudi Gómez Grau al rodatge d'El fabulós món del circ
Foto: Fons Gómez Grau
Frederic Gómez Grau durant el rodatge de 'Shaft a l'Àfrica' -
Frederic Gómez Grau durant el rodatge de 'Shaft a l'Àfrica'
Foto: Fons Gómez Grau
cartell exposició 'Prop de Hollywood' a la Filmoteca de Catalunya -
cartell exposició 'Prop de Hollywood' a la Filmoteca de Catalunya
Foto: filmoteca


fons-fotgrafic-claudi-gómez-grau.pdf



Etiquetes: fotògrafs cinema gómez grau cervera

Ho vols compartir?