Personatges dilluns, 17 de Desembre de 2018

Alexandre de Riquer i Ynglada


Autor: somsegarra

Dibuixant, pintor i poeta. (Calaf, 3 de maig de 1856 — Palma, Mallorca, 13 de novembre de 1920). Una de les figures més importants del modernisme a Catalunya

Alexandre de Riquer per Ramon Casas
Alexandre de Riquer per Ramon Casas Foto: Ramon Casas

Nascut al si d'una família aristòcrata, els comtes de Casa Dàvalos i marquesos de Benavent, el seu pare Martí de Riquer i de Comelles fou un alt dirigent dels carlins a Catalunya, mentre que la seva mare, Elisea Ynglada, pertanyia a una família d'intel·lectuals i artistes com els escriptors Josep i Wifred Coroleu i els pintors Modest i Ricard Urgell.

Estudià a Manresa, Besiers i a Tolosa (Llenguadoc). Havent retornat a Barcelona, seguí els cursos de Tomàs Padró i d’Antoni Caba a Llotja. El 1879 anà a Roma. Passà després a París i a Londres. A Anglaterra conegué el focus artístic de l’Aesthetic Movement, alimentat pel japonisme i el prerafaelitisme, i també l’Arts and Crafts Movement, de William Morris, seguint les idees dels quals propugnà l’aplicació de les arts als productes industrials i als objectes de la vida quotidiana, ja fos en el disseny de mobles i d’objectes decoratius, el cartell, la il·lustració de llibres o l’exlibrisme, i es convertí d’aquesta manera en un dels principals introductors a Catalunya del dibuix i la pintura simbolistes, d’arrel prerafaelita. Fundà un taller de mobles i dibuixà projectes per a plats, rajoles, gerros, llums i esmalts. Introduí l’art de l’exlibris a Catalunya i ressuscità el gravat a l’aiguafort, sobre el qual feu classes a J. Triadó, J. Renart, F. Galí, J. Diéguez i J.M. Sert. El 1903 publicà el recull Ex-Libris Riquer, que li donà fama mundial.

Alexandre de Riquer va ser modernista en tots els sentits. Va ser un personatge polifacètic: il·lustrador, pintor, decorador, moblista, esmaltador, gravador, enquadernador, cartellista i exlibrista entre altres facetes. Alhora va ser l'introductor del cartell, va potenciar tècniques artístiques cada cop menys utilitzades com l'aiguafort, i va iniciar la renovació de l'art de l'ex-libris.

Vidu des de 1899, Alexandre de Riquer es va tornar a casar el 1911 amb Marguerite Laborde (1880-1973), una escriptora francesa coneguda pel pseudònim Andrée Béarn. Junts van viatjar per Mallorca, Eivissa, Castella i Andalusia, i tingueren un fill, Jean de Riquer (1912-1993), que fou pintor i gravador. En aquesta època, a més, Alexandre de Riquer va realitzar diverses exposicions tant individuals com col·lectives, i el 1917 va marxar a Mallorca, on pintaria molts paisatges i on va morir tres anys després, el 1920.

El dilluns 10 de desembre de 2018, l’Ajuntament de Calaf va aprovar, amb unanimitat de tots els grups del consistori, declarar n’Alexandre de Riquer i Ynglada Fill Il·lustre de la vila

Obra literària


Amb els llibres (també il·lustrats per ell) Quan jo era noi (1897), narracions de tipus autobiogràfic i els reculls de poemes Crisantemes (1899) —una de les primeres experiències de poesia en prosa—, Anyoranses (1902) —escrit arran de la mort de la seva dona, la musa inspiradora— i Aplech de sonets (1906), als quals cal afegir el Poema del Bosc (1910), es convertí en un dels poetes i prosistes més característics del vessant simbolista del modernisme literari, amb una clara predilecció pel prerafaelitisme anglès i el model de Dante Gabriele Rossetti. Vers el 1910 abandonà les arts decoratives per dedicar-se a la pintura i a la poesia en una exaltació panteista de la natura. El darrer llibre de Riquer és Poema del Bosch, i es va publicar el 1910. En ell l'autor mistifica el bosc com a element sagrat.

Premis i reconeixements


1886 - Premi ofert per "Amics del País" pel disseny d'un sostre (Surge et Ambula)
1893 - Medalla d'or a la secció de mobiliari de la World's Columbian Exposition de Chicago
1896 - Primer Premi- Concurs de cartells per a la IV Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona
1898 - Segon Premi. Concurs comercial de cartells "Anís del Mono".
1899 - Tercer Premi. Concurs de lletres ornamentals de la revista Art et Décoration
1902 - Primera Medalla- Exposició de les Arts del Llibre de Londres per l'enquadernació de Crisantemes
1906 - Primera Medalla en l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid
1907 - Medalla de primera classe en la V Exposició Internacional de Belles Arts de Barcelona

Appel à l’oiseau (1908 - Calaf
Appel à l’oiseau (1908
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada
Poster Mosaicos Escofet-Tejera y CA (1900)  i gravat Allegorical Composition - Calaf
Poster Mosaicos Escofet-Tejera y CA (1900) i gravat Allegorical Composition
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada
Composition with winged nymph at sunrise (1897) - Calaf
Composition with winged nymph at sunrise (1897)
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada
3ra. Exposición de Bellas Artes é Industrias Artísticas de Barcelona 1896 - Calaf
3ra. Exposición de Bellas Artes é Industrias Artísticas de Barcelona 1896
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada
Ex-libris per Joan Subirachs /1904), Alfons XIII (1904) i Andrée Béarn - Calaf
Ex-libris per Joan Subirachs /1904), Alfons XIII (1904) i Andrée Béarn
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada
Pòster Salon Pedal (1897) i Publicitat, Ovo lécithine billon (1906) - Calaf
Pòster Salon Pedal (1897) i Publicitat, Ovo lécithine billon (1906)
Foto: Alexandre de Riquer i Ynglada


Font: Wikipèdia   + info (enllaç extern)

Etiquetes: alexandre de riquer artista modernisme calaf

Ho vols compartir?