Polí­tica dijous, 2 de Octubre de 2014

L'Alta Segarra podria ser comarca el 2015


Autor: somsegarra

Inclouria set municipis del nord de l'Anoia i es podria ampliar a Veciana, Torà i Biosca

Calaf esdevindria capital de l'Alta Segarra
Calaf esdevindria capital de l'Alta Segarra Foto: Ramon Sunyer

L'Alta Segarra, amb els pobles de l'extrem nord de l'Anoia, podria ser una realitat el 2015. Si el Moianès i el Lluçanès havien avançat la seva intenció de constituir-se en comarca per mitjà de la llei de consultes, el Tribunal Constitucional ha aturat aquesta opció. En canvi, la comarca que orbitaria entorn de Calaf ho seria a través de la Llei d'Ens Locals

Després de les properes eleccions municipals podria constituir-se definitivament un nou ens comarcal a Catalunya, la 42ena comarca amb capital a Calaf i que reuniria les poblacions de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca. Són set: Calaf, Els Prats de Rei, Pujalt, Castellfollit del Riubregós, Calonge de Segarra, Sant Martí de Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera. Podria afegir-s'hi Veciana. Aquesta nova comarca administrativa es concretaria així a partir del juny del 2015.

Joan Caballol, tinent d'alcalde de Calaf, explica que 'el procés serà diferent al Moianès i al Lluçanès. Per nosaltres no hi haurà una llei específica'. Aquestes comarques volien constituir-se mitjançant una consulta, però l'actuació del Tribunal Constitucional que ha suspès la llei -i el decret de convocatòria del 9-N- les ha afectat de retruc. Caballol espera que la concreció de l'Alta Segarra es produeixi a través de la Llei d'Ens Locals. L'avantprojecte contempla diverses casuístiques. El cas de l'Alta Segarra té a veure també amb la instauració de les vegueries, ja que un cop es creessin, les set poblacions passarien a formar part de les Comarques Centrals, mentre la resta de l'Anoia ja ha manifestat que no vol pertànyer a aquesta demarcació. En tot cas, 'no ens faria res que fos mitjançant una consulta'.

La nova comarca podria no ser sols dels set municipis de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca, sinó també Veciana. En el cas de concretar-se la divisió en vegueries i que es fes la vuitena, el Penedès, aquesta població veuria amb bons ulls afegir-se a les altres set del nord de l'Anoia. Caballol no descarta que Torà i Biosca, que fa poc van votar per deixar la Segarra i entrar al Solsonès, s'incloguessin a l'Alta Segarra. Aquesta opció els mantindria dins les Comarques Centrals.

Paisatge de l'alta segarra - Calaf
Paisatge de l'alta segarra
Foto: Ramon Sunyer


Font: anoiadiari   + info (enllaç extern)

Etiquetes: alta segarra comarques centrals canvi comarca

Ho vols compartir?