Rutes dimecres, 18 de Abril de 2012

31a Caminada popular de ToràEl diumenge 29 d'abril se celebrà una nova edició i la ruta escollida va ser Puig-redon i Vallferosa

Vista del Tossal de les Feixes
Vista del Tossal de les Feixes Foto: Isidre Blanc

Aquest any el recorregut és pels antics termes de Puig-redon i Vallferosa, que es caracteritzen per la dispersió de masies. El poblament de la zona té el seu origen a finals del segle X quan els cristians conquereixen aquest territori, i es repobla amb camperols que reben terres en propietat a canvi d’establir-s’hi.

És un territori que alberga masos imponents com la Casanova, bastit aprofitant la cinglera damunt un turonet; grans portals adovellats com el de les Freixes; finestres de semblança renaixentista del segle XVI a Sucarrats; o la gran porxada de tres arcs de mig punt a la planta baixa de Comabella. Trobem també masos amb història i característiques particulars com Jovans, Bells, Bellera, Can Rafel i Millet.

Detalls


El punt d’inici de la caminada serà Cal Millet, a les 9:00 hores, inici del recorregut cap a Jovans, per un caminet entre camps de cereal que permetrà estirar la caminada evitant l’acumulació dels participants. De Jovans pujarem cap a les Freixes passant per la font amagada i poc coneguda de la Casanova (o Font dels Caus).

Els més valents pujaran al Tossal de Puig-redon, punt estratègicament situat que fou ocupat pels Íbers durant el segle II a.c. pel seu gran domini visual i facilitat de defensa. Aquells que l’ascens al tossal us faci mandra, podreu retallar en 2 km la ruta. Ens retrobarem tots més endavant camí de Comabella.

Visitarem el Clot dels nens xics, localitzat en un aflorament de cinglera. Es tracta d’un lloc d’enterrament medieval amb setze tombes excavades a la roca. El nom del clot prové de la particularitat que set de les tombes tenen menys d’ 1,40 m de llarg.

Només quedarà prendre rumb cap a Bellera i Bells passant per part de l’antic Camí de Julians que també recuperem per aquesta caminada.

Notes


- Sortida i venda de dorsals a la sortida, Cal Millet. Preu de dorsal 6€, inclou l'avituallament, que consta d'entre 3 i 5 punts amb aigua i alternant fruita, dolç i salat. En cas de benefici, es destinarà a fer millores a Cal Gegó per tal de fer exposicions i futur museu.
- Hi haurà servei d'autocar. Punt de sortida per l'anada: Pl. de la Creu, Torà. Punt de sortida per la tornada a Torà: Trencant de l'antiga carretera de Solsona amb la Masia de Cal Millet. Inscriure's a Cal Miramunt. En el cas, que hi hagués poques persones inscrites, l'organització es reserva el dret a no prestar aquest servei.
- Feu ús de les zones d’aparcament establertes per l’organització.
- Sigueu respectuosos amb l’entorn: passeu per la vora dels trossos i endueu-vos les deixalles que genereu.
- Compte amb els vostres gossos. Lligueu-los en cas de trobar bestiar pel camí.
- La caminada estarà marcada amb cinta groga i en diferents trams coincideix amb les marques del GR del Llobregós.
- Telèfon de contacte: 646 68 04 23 / 665 66 60 06
- La tradicional rifa començarà a les 13h.

ADVERTIMENT: l’APACT com a entitat organitzadora, comunica als qui participin a la caminada, que no es farà responsable de les lesions o danys que puguin patir, si bé vetllarà perquè no es produeixin.
Organitza: Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT).

Aquí, des d’una posició privilegiada, he vist néixer, créixer i morir a plantes, persones i masos.
Aquí, a tocar del cel, he vist ploure, nevar i pedregar sobre boscos, cultius i teulades.
Aquí, entre aglans, he vist sembrar, collir i ensulfatar tresors com raïm, ordi i blat.
Aquí, a sota terra, amago records de guerra, cultura i costums de civilitzacions antigues, modernes i contemporànies.
Sóc el Tossal de Puigredon, de les Freixes i de les bruixes vigilant de tots els temps de la vila de Torà.

Més informació de la zona:
Puigredon, Vallferosa


Caminada-Tora-2012.pdf

Cartell 31a caminada popular Torà -
Cartell 31a caminada popular Torà
Foto: APACT
Mas Casanova - Puigredon
Mas Casanova
Foto: Ramon Sunyer
Mas Guillons - Vallferosa
Mas Guillons
Foto: Apact
Mas Comabella - Vallferosa
Mas Comabella
Foto: Apact
Mas Bellera - Vallferosa
Mas Bellera
Foto: Google mapsEtiquetes: caminada popular puigredon vallferosa rutes
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?