Societat divendres, 9 de Desembre de 2011

El pessebre de Sant Guim torna al carrer


Autor: R. Rí­os

La Marinada, entitat organitzadora, i l'ajuntament arriben a un acord després de 5 anys de polèmica i de representacions a les cases

Pessebre de Sant Guim
Pessebre de Sant Guim

L'associació la Marinada, promotora del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana, i l'ajuntament de la localitat, han arribat a un acord per tornar a escenificar el betlem als carrers del municipi i per posar així­ punt final a cinc anys de polèmica que havien portat l'obra a un pas de la desaparició.

La sala de plens del Consell Comarcal de la Segarra ha estat el marc escollit per escenificar l'acord entre l'Ajuntament de Sant Guim de la Plana i l'associació la Marinada que posa punt i final a les desavinences dels darrers quatre anys per a la representació del pessebre vivent de la localitat. L'alcalde Josep Llobet ha reconegut que l'Ajuntament, com tots els que són de petites dimensions, ja que Sant Guim no arriba al centenar d'habitants, té unes normes bàsiques que regulen les activitats que es fan a la vila, i en aquest sentit, ha assenyalat que era justament a l'hora d'interpretar aquestes normes que l'anterior govern va vetar les escenes del pessebre als carrers del poble.

L'encaixada de mans ha posat fi a les diferències que van iniciar el Nadal del 2007, just quan es complien els 25 anys del pessebre i en què únicament es va poder escenificar l'obra una vegada i de forma testimonial a causa de les desavinences i que van provocar que les representacions tinguessin com a escenari l'interior de les cases i jardins particulars.

Per tot plegat, ara es vol normalitzar aquesta situació i l'Ajuntament s'ha compromès a cedir a tots els requeriments de la Marinada per a l'organització del pessebre. Un pessebre, que abans què fos reduït per les desavinences amb l'Ajuntament, rebia la visita de fins a 5.000 visitants i comptava amb 300 actors. De fet és el pessebre vivent més antic de la demarcació de Lleida i un dels que també ho és més de tot Catalunya.

Per la seva part, el president de la Marinada, Jaume Oliva, ha remarcat que des de l'associació han fet un €˜gran esforç' per arribar a un acord amb l'Ajuntament i ha afegit que de vegades €˜les coses han d'arribar al lí­mit per adonar-te'n que vas pel camí­ equivocat'. En aquest sentit, ha assegurat que €˜plegats' podem fer les coses millor i s'ha mostrat convençut que enguany el pessebre €˜tronarà a la seva màxima esplendor'.

En aquest sentit, Oliva ha destacat el bon ambient que es respira al poble en les darreres setmanes i la il·lusió amb què els veïns ja han començat a treballar en els preparatius del pessebre que començarà les seves funcions el proper 24 de desembre al vespre i farà vuit representacions més fins al 15 de gener.

Oliva també ha explicat que l'acord amb l'Ajuntament permetrà ampliar el nombre d'escenes a 36. Enguany, les novetats que es podran veure al carrer seran el mercat i l'anunciació al pastor, que durant els darrers anys no s'havien pogut fer. Així­ mateix, també es recuperarà el museu dels oficis antics.

La tradició dels pessebres vivents es remunta al 1956 a Escaldes amb una iniciativa de l'activista cultural Esteve Albert, també promotor del Retaule de Sant Ermengol. A Lleida, el de Sant Guim és el més antic i aquest any compleix 29 anys. Les representacions s'inauguraran el 24 de desembre i n'hi haurà durant vuit jornades (una per dia a les 18.30 hores) el 25 i 26 de desembre i el 6, 7, 8, 14 i 15 de gener.Font: Segre   + info (enllaç extern)

Etiquetes: pessebre vivent sant guim de la plana
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?