Societat dimecres 9 gener 2013

El centre històric de Cervera tindrà una 'Línia vertebral'


Autor: Ramon Sunyer

El projecte de Xavier Robert guanya el concurs per remodelar la plaça de la Universitat

Vista del projecte Línia Vertebral de Xavier Robert Autor: Xavier Robert

El projecte Línia Vertebral de remodelació de la plaça de la Universitat de Cervera (Lleida), dissenyat per l'equip del jove arquitecte tarragoní Xavier Robert, acaba de guanyar el premi a la millor proposta del concurs convocat al setembre per l'Ajuntament de la població. El jurat ha considerat que la seva proposta és la que millor resol l'ordenació urbanística de la zona.

Línia Vertebral projecta la repavimentació i la reestructuració del conjunt per a aconseguir que la plaça torni a ser un espai públic primordial per als habitants de Cervera i preveu eixamplar les voreres de la plaça i crear zones d'ombra i arbrat i espais per a terrasses. L'objectiu és el de perpetuar la importància del nucli central de la ciutat i permetre als ciutadans apropiar-se de la plaça i forçar una continuïtat d’ús confortable per als vianants.

Fins al moment la zona de la Universitat ha estat un emplaçament de voreres molt estretes i destinat a la circulació massiva de vehicles, que ara quedaria en un segon lloc amb la construcció de zones d'aparcament i la reducció considerable de la calçada. L'objectiu d'aquestes intervencions és donar prioritat al confort dels veïns per davant de la circulació de vehicles. A més d'aquestes actuacions, es construiran zones d'aparcament per redirigir el trànsit i es posarà en valor la façana de la Universitat amb una nova il·luminació.

Segons Robert, 'La proposta defineix una línia vertebradora que uneix dos espais molt concrets de la plaça'. D'una banda, a l'àrea comercial i domèstica “es pretén dotar d'un ambient més particular per als ciutadans” amb zones d'ombra, arbrat i espais per gelateries i terrasses i, d'aquesta manera, permetre l'accés als comerços més còmodament. A l'àrea monumental, 'es donarà especial presència a la façana de la Universitat amb un nou paviment de formigó continu, seguint els mòduls geomètrics de l'edifici i reforçant-lo amb una línia lluminosa de leds, que fomentarà una riquesa visual en el seu conjunt', conclou l'arquitecte.

Enguany, l'Ajuntament de Cervera rebrà 400.000 euros de subvenció europea per a la remodelació del centre històric de la ciutat. Un fet que permetrà revaloritzar el patrimoni monumental del centre històric de la població i contribuirà al desenvolupament social i econòmic de la ciutat.

Xavier Robert i Miró és un jove arquitecte graduat per la ETSAB de Barcelona el 2009 i estagière a l’Ecole Polithecnique de Lausanne a Suïssa, cursant la càtedra de projectes arquitectònics LAMU amb Inès Lamunière i Jean Paul Jaccaud. Docent de diverses institucions i cursos, ha desenvolupat projectes d'arquitectura i concursos, com una proposta de balneari marítim per al Sanatori de la Savinosa a Tarragona, a més de col·laboracions en la redacció d'informes tècnics arquitectònics i d'habitabilitat. Actualment, acaba de llançar al mercat el seu projecte personal d'habitatges lowcost.

L'arquitecte Xavier Robert - Cervera
L'arquitecte Xavier Robert
Autor: Xavier Robert
El projecte prioritza els peatons - Cervera
El projecte prioritza els peatons
Autor: Xavier Robert


Etiquetes: remodelació arquitectura universitat cervera



Ho vols compartir?