Societat dimarts, 26 de Març de 2013

El bisbe de Solsona destitueix l'arxipreste de la Segarra pels escrits al 'Fent Camí'


Autor: Ramon Sunyer

Considera que els escrits 'manifesten opinions contràries a la doctrina de l’Església i,critiquen obertament la jerarquia i el seu servei ministerial'

Xavier Novell, bisbe de Solsona
Xavier Novell, bisbe de Solsona

En una carta oberta a tots els preveres de la diòcesi de Solsona, el bisbe Xavier Novell ha comunicat que 'ha demanat la dimissió' de Mn. Eduard Ribera, de 77 anys, com a arxipreste de la Segarra i que 'ell, lleialment, ha acceptat de  deixar el càrrec'. El bisbe de Solsona justifica la decisió que ha 'mirat d’evitar, però  que finalment, fidel a l’encàrrec de bisbe de la diòcesi, he hagut de prendre'.

En la carta explica que des del mes d’octubre, Mn. Eduard Ribera i els altres responsables del Full  Interparroquial Fent camí, publicaven escrits propis i d’altres autors a voltes  manifestant opinions contràries a la doctrina de l’Església i, sobretot, criticant  obertament la jerarquia i el seu servei ministerial. Tot i que des d’aleshores, havia corregit Mn. Eduard en tres ocasions, dues d’elles  mitjançant entrevista personal, demanant-li que deixés de publicar textos  d’aquests tipus i notificant-li en la darrera que, tenint present que la condició per  nomenar-lo arxipreste fou evitar precisament aquest tipus de publicacions, si no s’esmenava li hauria de demanar la dimissió.

El desencadenant ha estat el darrer Full del Fent Camí, num 783 del 17 de març, que ha publicat novament  un article en la mateixa línia, aprofitant un comentari al recent homenatge a Mn.  Huguet. L'article en qüestió és el titulat Un dia d’oasi!, publicat per Jaume Pubill als blocs del Avui+ el passat 10 de març. El mateix Pubill, en un bloc personal, comentant la decissió del bisbe, apunta 'Tant de bo el Papa Francesc sigui capaç d’obrir ràpidament finestres perquè entri aire nou en aquesta Església que fa pudor de resclosit en algunes de les seves estructures i comportaments, en molts cassos tan allunyada de les persones i de les seves inquietuds'.

Després d’escoltar l’opinió dels membres del Consell de Govern, Novell l'hi ha demanat personalment la dimissió d’arxipreste, reconeixent-li que 'm’entristia fer-ho perquè reconec el bon treball realitzat com a arxipreste i la magnífica visita pastoral que vàrem fer l’any passat'. Per substituir Mn Eduard Ribera, el bisbe de Soslona ha decidit nomenar arxipreste a Mn. Xavier Romero, rector de Cervera.

Els organitzadors del Primer memorial mossèn Jesús Huguet, celebrat el 9 de març passat a Solsona, s'han mostrat crítics amb la decisió del prelat. A la seva pàgina de Facebook Amics de Mossèn Huguet asseguren que Novell 'castiga les opinions obertes i plurals que no coincideixen amb el seu pensament'. El fòrum Ondara, grup d'opinió format per clergues de la diòcesi, no s'ha manifestat sobre la mesura a l'espera de la propera reunió

Un capellà compromès


Mn. Eduard Ribera i Jovell, nascut a Cervera l'any 1936, va ser ordenat sacerdot l'any 1958. El primer destí va ser Tàrrega. Després va passar a ensenyar al seminari, on hi va ser durant sis anys. Posteriorment tambe va ser professor de religió a l'institut Antonio Torroja de Cervera.És el rector de les parròquies de Els Arquells, La Curullada, Gramuntell, Granyanella, Granyena i Pallerols.

Membre del Fòrum Ondara, s'ha caracteritzat per ser crític devant de postures oficials. Recentment afirmava que el pla pastoral impulsat pel bisbe Novell fa que 'persones que fan bé la seva feina, que compleixen el que se'ls hi ha encomanat perfectament, aquests, pel fet que no vagin a missa o no siguin creients, són marginats. Al Fòrum li sembla que aquesta no és una manera d'evangelitzar, precisament'.

Un bisbe polèmic


Si una de les prioritats del bisbe de Solsona era que l'església catòlica recuperés posicions acostant-se al poble, sembla ser que no només no està aconseguint el seu objectiu, sinó justament el resultat contrari. I és que en els últims mesos el bibe Novell es prodiga en opinions controvertides. Ha criticat les relacions homosexuals, va recolzar públicament les polèmiques declaracions del bisbe d'Alcalá de Henares realitzades el maig de 2012. El mateix mes, en una pastoral, va advocar per la conversió dels musulmans, fet que va provocar la resposta del president de l'associació Atles Magrib de Lleida, Omar Charah, 'Està fora de lloc. Tornarem a les creuades? '.

L' actuació més polèmica de Novell fins al moment va tenir lloc a el mes de juliol, durant la celebració de la confirmació d'un grup d'adolescents a Palau d'Anglesola. Tres de les noies que es confirmaven anaven vestides amb minifaldilles i al final de la cerimònia: el bisbe les va recriminar publicament i va penjar al seu Facebook una crítica al fet i una fotografia de la cerimònia, en la qual apareixien les tres noies a cara descoberta, tot i que actualment ja no es mostra. També va criticar els monitors del moviment escolta dient que els que no siguin catòlics 'han de ser descartats'.

Celebració Noces d'or de Mn. Eduard Ribera - Granyena de Segarra
Celebració Noces d'or de Mn. Eduard Ribera
Mn. Eduard Ribera -
Mn. Eduard Ribera


Etiquetes: fòrum ondara arxiprestat segarra novell fent camí

Ho vols compartir?