Societat dijous, 22 de Agost de 2013

Pols de tres pobles de la vall del Llobregós amb el bisbat d'Urgell per no perdre el rector


Autor: Ramon Sunyer

Una campanya, que ha recollit més de 300 adhesions, demana que mossèn Carlos es quedi a la rectoria de Sanaüja. Pel bisbat no hi ha marxa enrera en la decisió

Mossén Carles beneïnt l'altar del C. Bassal el dia de Corpus
Mossén Carles beneïnt l'altar del C. Bassal el dia de Corpus Foto: germanes Huguet

Tres pobles de la Vall del Llobregós, Sanaüja, Ribelles i Vilanova de l'Aguda han endagat una campanya per tal d'evitar que el bisbat d'Urgell traslladi el rector que atèn les tres parròquies (l'Assumpció de Sanaüja, l'Assumpció de Ribelles i de St. Miquel de Vilanova de l'Aguda) a una altra localitat. La campanya, que ha recollit més de 300 adhesions, d'una població total de sis-centes persones, demanen que mossèn Carlos es quedi a la rectoria de Sanaüja.

Carlos A. Ospina Hurtado, de 48 anys, és natural de Colòmbia i fa tres anys que és el rector dels 3 pobles, en susbtitució d'Enric Bonet, rector de la població durant els 22 anys. En aquest curt període s'ha guanyat l'estima de la població perquè 'és molt més que un capellà que es limita a fer missa'. Feligresos dels tres pobles coincideixen a remarcar que mossèn Carlos és un dinamitzador que ha 'aconseguit la restauració de parts de l'església, la recuperació d'algunes tradicions i, sobretot, l'organització d'actes amb els joves'.

També assenyalen que ha aconseguit incrementar el nombre d'assistents a les misses diàries, al voltant de 15 persones, i també a les dels diumneges, que reuneixen una cinquantena de feligresos.

El bisbat no atén la petició dels feligresos


Una portaveu del bisbat d'Urgell ha manifestat que el decret del tasllat de mossèn Carlos a Ivars de Noguera , previst per a la tardor, 'ja està signat pel bisbe Joan Enric Vives i no es farà marxa enrere malgrat les signatures presentades pels veïns'.

També va justificar aquesta decisió en el marc de 'redistribuir els recursos humans de què disposem a la diòcesi després que els darrers mesos s'hagin jubilat alguns sacerdots'. Amb aquests canvis la zona serà atesa pel rector de Ponts, Mn. Jaume Mayoral, que s'haurà de desplaçar a la població per celebrar els oficis religiosos

Capellà per a tota la vida a Sanaüja


Ara els veïns busquen un document que avali que una família va donar els béns a l'Església a canvi de tenir sacerdot fix al poble. Sembla que, a començament del segle passat, dues germanes de la casa Arles de Sanaüja van cedir tots els seus béns materials al bisbat d'Urgell 'a canvi que el poble tingués sempre sacerdot a la seva rectoria'.

Trobar-lo no serà gens fàcil doncs no està clar si aquest 'tracte va quedar escrit ni tampoc si va ser signat'. Per altra l'Ajuntament de Sanaüja va quedar arrassat per un incendi, fa uns anys, i molts dels arxius guardats van quedar reduïts a cendres. També podria haver-hi alguna còpia a la parròquia, però els veïns són conscients que demanar
al mossèn que el busqui en el context actual 'és comprometre'l' donat que el sacerdot es deu al que mana el bisbe

Església de Santa Maria de Sanaüja - Sanaüja
Església de Santa Maria de Sanaüja
Foto: Jordi Bibià
Vista del poble de Ribelles - Ribelles
Vista del poble de Ribelles
Foto: Xavi Roig
Els veïns amb les signatures devant l'església - Sanaüja
Els veïns amb les signatures devant l'església
Foto: xavi santesmasses


Etiquetes: bisbat urgell rectors vall llobregos

Ho vols compartir?