Societat dimarts, 11 de Febrer de 2014

L'escultor Josep M. Subirachs dóna suport i es solidaritza amb el castell Sant Miquel d'Alta-riba


Autor: AACSMA

El cartell de l’acte de col·locació de la Primera i Darrera pedra, que tindrà lloc durant la V Festum Castrum a Estaràs, tindrà l’empenta de l’artista.

L'Escultor Josep Mª Subirachs dóna suport i es solidaritza amb el castell Sant Miquel d'Alta-riba
L'Escultor Josep Mª Subirachs dóna suport i es solidaritza amb el castell Sant Miquel d'Alta-riba Foto: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba

Josep Mª Subirachs, un dels grans escultors del nostre país, reconegut mundialment per la seva trajectòria escultòrica, s’ha solidaritzat amb els Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba i ha cedit de forma desinteressada la creació 'Alfa i Omega' per il·lustrar l’esdeveniment que tindrà lloc el proper dia 15 de juny al Castell Sant Miquel d’Alta-riba, a Estaràs.

La petjada de Subirachs ha estat present des de l’acta fundacional de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA). Fa 4 anys els Amics del Castell es van inspirar en l’obra de l’artista per crear el logotip de la seva entitat retent-li així un petit homenatge a la gran persona i artista que és en Subirachs.

Degut a la admiració que els membres de l’associació tenen a Josep Mª Subirachs, es va comunicar a l’artista el projecte de recuperació del castell d’Alta-riba. L’escultor i la seva filla Judit Subirachs-Burgaya, no en van dubtar ni un moment i, amb la generositat que els caracteritza, es van solidaritzar en la recuperació del Castell Sant Miquel d’Alta-riba, tal com ho han fet en tants d’altres esdeveniments i commemoracions de la vida cultural i social de Catalunya.

L’obra que l’escultor Josep Mª Subirachs cedeix per il•lustrar el cartell de l’acte de col•locació de la primera i darrera pedra del castell, i que alhora el vincula amb el poble, és la creació “Alfa i Omega”. El joc entre les dualitats de l’inici i la fi, il•lustren a la perfecció l’estat en què es troba el projecte de recuperació de la fortalesa d’Alta-riba. L’AACSMA es troba probablement a la fi de la seva etapa, com el propi castell. Els membres de l’Associació treballen per desencallar els diferents obstacles burocràtics, tècnics i polítics; però no saben si podran continuar gaire temps més. Els amics del Castell treballen per una nova etapa per Alta-riba, Estaràs i la comarca; i sense deixar de gaudir de la història volen celebrar l’inici de la fi, el final de les traves burocràtiques, o el final del seu projecte. No saben gaire el què hauran de celebrar el dia 15 de juny, però volen celebrar amb tota Catalunya, que durant aquests 4 anys han omplert de vida el recinte del castell d’Alta-riba, amb activitats, atencions, celebracions, projectes i esperances; i què aquest esforç ha valgut la pena per la gent que han trobat pel camí i què els han deixat somniar una mica què podien canviar la història d’un petit castell roquer.

Cal destacar que la força de l’estètica, els traços i les formes que empra Subirachs units al simbolisme i els seu univers de significació aquest dibuix té encara més força, doncs conjuga a la perfecció la força de la lletra “Alfa”, com inici de la creació i de les etapes de la vida; i la lletra “A” d’Alta-riba.

El castell Sant Miquel d’Alta-riba (Estaràs, La Segarra) és una fortalesa d’inici romànic que encara conserva les seves estructures com el seu torreó i evoluciona cap un gòtic arcaic i es troba en perill de col•lapse. Altrament cal destacar que d’aquest castell és descendent el cavaller Ponç d’Alta-riba, que com a representant del braç militar, va participar en les corts de Cervera de l’any 1359 en el naixement de la Generalitat de Catalunya.

Els despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba afecten el torreó del segle XII - Alta-riba
Els despreniments al castell sant Miquel d'Alta-riba afecten el torreó del segle XII
Foto: Associació d'Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba


Font: Associació Amics del Castell Sant Miquel d'Alta-riba   + info (enllaç extern)

Etiquetes: patrimoni arquitectònic castell alta-riba subirachs

Ho vols compartir?