Societat diumenge, 1 de Febrer de 2015

L’historiador segarrenc Jordi Oliva darrere la descoberta dels Papers d’Àvila


Autor: Som Segarra

A l'Archivo General Militar de Ávila es conserva una part de la documentació que el govern de la Generalitat s’endugué a l’exili

A l'Archivo General Militar de Ávila es conserva una part de la documentació del govern de la Generalitat
A l'Archivo General Militar de Ávila es conserva una part de la documentació del govern de la Generalitat Foto: Jordi Oliva

Amb motiu dels 76 anys de la requisa dels Papers de Salamanca, el dimarts 3 de febrer, la Comissió de la Dignitat presenta un nou manifest exigint el retorn definitiu a Catalunya de tota la documentació pendent. Encapçalats per la Comissió de la Dignitat, subscriuen el manifest historiadors de gran prestigi com Josep Fontana, Paul Preston o Noam Chomsky.

Després de la lluita popular encapçalada per la Comissió de la Dignitat des del 2002, el 2005 es va dictar la Llei de Retorn en què es reconeixia el dret de Catalunya a recuperar els documents requisats de la Generalitat de Catalunya, i també de les persones i entitats. Ara, a més de deu anys de ser aprovada la llei, l'Estat encara no ha complert la restitució. L'Estat també nega a la Generalitat els documents d'Ordre Públic que hi ha al dipòsit de Salamanca, la documentació de Justícia i d'altres departaments del govern català que es van fer servir per a la Causa General, i la Biblioteca del Comissariat de l'esport de la Generalitat que s'han localitzat fins aquest moment.

A més a més, darrerament, i gràcies a les investigacions portades a terme per l’historiador de Sedó, Jordi Oliva, s'ha tingut coneixement que a l'Archivo General Militar de Ávila es conserva una part de la documentació que el govern de la Generalitat s’endugué a l’exili, que fou requisada per la Gestapo nazi a París, i posteriorment lliurats a la policia franquista. Del conjunt d’aquesta documentació, de la qual la Comissió de la Dignitat n’exigeix també la restitució, en parla Oliva en un article publicat l’any 2013 a la Miscel•lània Cerverina amb el títol 'Els papers d’Àvila: la documentació de la Generalitat de Catalunya a l’Archivo General Militar'. La documentació es troba catalogada seguint l’esquema de l’organització d’una unitat militar i consta de documentació de la Conselleria de Defensa, actes del consell de govern, ordre públic, i documents diversos d’altres conselleries.

La documentació la va localitzar l'historiador Josep Oliva mentre feia recerca sobre els camps de treball forçat en territori espanyol. 'M'ho van dir els mateixos responsables de la sala de l'arxiu si coneixia que existia. Al catàleg hi apareix el segell de la Generalitat, però no tota la documentació està catalogada', explica Oliva. De la documentació de la Generalitat a l'exili, una part, la va amagar l'expresident Josep Tarradellas colgada a terra en bidons, a la finca on va viure de la població francesa de Saint Martin-le-Beau. Aquesta documentació, el 1980, va passar a formar part del fons Tarradellas de l'Arxiu de Poblet. L'altra part és la que ara es troba a Àvila. És a l'Arxiu Militar d'aquesta població de castellanolleonesa des de 1993. Abans era als fons del Servicio Histórico Militar de Madrid.

L'historiador Jordi Oliva, fill de Sedó, descobridor dels Papers d'Ávila - Mequinensa
L'historiador Jordi Oliva, fill de Sedó, descobridor dels Papers d'Ávila
Miscel·lània Cerverina de 2013 - Cervera
Miscel·lània Cerverina de 2013
Foto: Jordi Oliva

MC22-Papers-Avila.pdf



Etiquetes: papers salamanca comissió dignitat jordi oliva

Ho vols compartir?