Societat dilluns, 13 de Juny de 2016

Alta-riba celebra la VII Festum Castrum


Autor: AACSMA

Reivindica el paisatge de la comarca i presenta el nou gegant 'Lo Sinyor Cavaller d’Alta-riba'

Alta-riba celebra la VII Festum Castrum
Alta-riba celebra la VII Festum Castrum Foto: AACSMA

Aquest diumenge, dia 12 de juny, a les 12 de migdia, els Amics i Amigues de l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA) han celebrat a la fortalesa la 'FESTUM CASTRUM', la festa anual de l’entitat.

La trobada va girar vers la defensa del paisatge d’Alta-riba, i la Segarra, tenint en compte que les empreses “Xaviker S.L.”, i “Mármoles y Granitos Segovia S.L.” han projectat a uns escassos 300 metres del nucli de població d’Alta-riba dues plantes d’extracció d’àrids . Les pedreres, de materialitzar-se, generarien un gran impacte paisatgístic i afectarien greument la intervisualitat dels castells d’Alta-riba amb Montfalcó Murallat, la Torre Mejanell i el Castell de Malacara; així com la fauna, la flora i el Bassal i la Font d’Alta-riba, com els aqüífers subterranis del torrent de Malacara; que abasteixen d’aigua de boca al nucli d’Alta-riba. AACSMA defensa el paisatge i participa activament amb la Plataforma “Defensem el Paisatge d’Alta-riba i la Segarra” (DPAS)

En l’edició d’enguany AACSMA, va fer públic el treball de recerca que s’està elaborant sobre el Bassal i la Font d’Alta-riba; que des de temps immemorials pertany al poble d’Alta-riba i ha estat un dels eixos vertebradors de la vida del llogaret aportant aigua, horta i material de construcció i d’autogestió amb el seu canyissar. Cal ressaltar la importància de l’espai humit i destacar que el rei Alfons el Benigne ja el va defensar l’any 1335. Properament aquesta recerca veurà la llum en forma de llibre.

Altrament els Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba van fer la presentació del gegant 'Lo Sinyor Cavaller d’Alta-riba', que a cada festa de l’Associació i del castell, a partir d’ara, participarà dels actes. La figura està inspirada en els grans cavallers del llinatge dels Alta-riba; atès que la fortalesa és el bressol d’aquesta gran estirp medieval que tant va influir i determinar en la història de Catalunya. El gegant s’ha construït en els tallers dels mestres geganters David Ventura & Neus Hosta de Navata i la confecció del elegant vestit l'ha realitzat la Sra. Dolors Baiges de Bellvís. Els elements emblemàtics del gegant d’Alta-riba són la corona de Senyor feudal d’Alta-riba i el bastó de govern que segueix el model del reliquiari de Sant Jordi d’Alta-riba.

La sorpresa de la diada la van protagonitzar un grup d’amics encapçalat per l’artista Teresa Cadafalch que va confeccionar per l’Associació el divertit i creatiu “photocall” del castell d’Alta-riba per promocionar la fortalesa i l’entitat per arreu on ens moguem.

Reivindicant el paisatge - Alta-riba
Reivindicant el paisatge
Foto: AACSMA
El nou gegant 'Lo Sinyor Cavaller d’Alta-riba' - Alta-riba
El nou gegant 'Lo Sinyor Cavaller d’Alta-riba'
Foto: AACSMA


Comunicat-de-premsa-10-6-2016.pdf



Font: AACSMA   + info (enllaç extern)

Etiquetes: festum castrum alta-riba

Ho vols compartir?