Societat dilluns, 15 de Gener de 2018

Torà recorda la seva víctima del nazisme


Autor: somsegarra

Es col·locarà una llamborda Stolpersteine a la casa on visqué

Torà recorda la seva víctima del nazisme
Torà recorda la seva víctima del nazisme Foto: JM Santesmasses

El dia 26 de gener, a les 9 del matí, l'artista berlinès Gunter Demnig instal·larà la llamborda Stolpersteine en memòria del deportat toranès Antoni Cases Blanch davant la casa on visqué al carrer Nou, 9. Cases, nascut el 1893, conegut com el Ton de “Cal Anna Maria”, va ser paleta, sindicalista i membre de l’ajuntament republicà de Torà el 1936. S’exilià a França amb l’arribada del exèrcit franquista el gener de 1939. Allà lluità al costat de la resistència francesa contra l’ocupació nazi. Fou detingut pels alemanys el 1940 i deportat a Mauthausen i assassinat al camp d’extermini austríac de Gussen el 24 d'abril del 1941.

Els stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països a tot Europa.

El projecte Stolpersteine a la Segarra és impulsat pel Fòrum l'Espitllera amb la col·laboració dels municipis on es té constància que alguns dels seus veïns van ser víctimes del nazisme. Se'n col·locaran un total de 11 a 9 poblacions diferents.

La podeu veure exposada a la Biblioteca municipal fins divendres.

La llamborda està exposada a la Biblioteca - Torà
La llamborda està exposada a la Biblioteca
Foto: AjTora
Calendari de col·locació de les llambordes a la Segarra - Torà
Calendari de col·locació de les llambordes a la Segarra
Foto: Fòrum Espitllera


Etiquetes: stolpersteine nazisme torà
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?