Societat dilluns, 22 de Gener de 2018

Programa de l'Itinerari de la deportació del 26 de gener. Memòria dels segarrencs als camps nazis


Autor: Fòrum l'Espitllera

És la primera participació en el projecte Stolpersteine a la demarcació de Lleida

llambordes Stolpersteine en memòria dels 11 veïns de diferents viles segarrenques que van patir la deportació als camps nazis
llambordes Stolpersteine en memòria dels 11 veïns de diferents viles segarrenques que van patir la deportació als camps nazis Foto: fòrum espitllera

El divendres dia 26 de gener de 2018, s’instal·laran 11 llambordes Stolpersteine a la Segarra per part de l’artista berlinès Gunter Demnig, creador d’aquest projecte en memòria de les persones que van patir la deportació als camps nazis.

El projecte d’instal·lació de llambordes Stolpersteine (“pedres de topada”) dedicades als veïns de la Segarra deportats a camps de concentració nazis l’impulsa el Fòrum l’Espitllera amb el Memorial Democràtic, de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els ajuntaments de les 9 viles de la Segarra on hi hagué deportats, permetrà materialitzar l’Itinerari de la deportació.

Memòria dels segarrencs als camps nazis


Tots els ajuntaments de les poblacions de la Segarra que van tenir deportats a camps nazis han acceptat la proposta del Fòrum l’Espitllera de participar en el projecte i han autoritzat la instal·lació de les llambordes Stolpersteine, dedicades als seus veïns deportats. Aquestes poblacions són: Cervera, Granyena de Segarra, les Oluges, la Prenyanosa (Cervera), Sanaüja, Sant Antolí (Ribera d’Ondara), Talavera, Tarroja de Segarra i Torà.

Amb la instal·lació de les llambordes Stolpersteine en memòria dels 11 veïns de diferents viles segarrenques que van patir la deportació als camps nazis, la comarca de la Segarra, en la seva configuració administrativa actual, serà la primera comarca de Catalunya en homenatjar tots els seus veïns que van ser víctimes d’aquesta deportació. També serà la primera participació en el projecte Stolpersteine a la demarcació de Lleida i la primera vegada que s’impulsa des d’una associació.

Les llambordes Stolpersteine són fetes de formigó, de 10 cm per 10 cm de superfície i uns 10 cm d’alçada, i van cobertes d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona deportada, per la qual cosa cada llamborda és única. Les llambordes Stolpersteine s’intal·len al terra, a nivell del sòl, davant de la casa o de la persona deportada on en algun espai proper als ajuntaments, amb l’objectiu de fer aturar el vianant i fer-lo pensar en la persona deportada, desapareguda, torturada, assassinada.

El cost de les llambordes Stolpersteine l’assumeix el Memorial Democràtic, mentre que el Fòrum l’Espitllera es fa càrrec de les despeses de la seva instal·lació.

Les llambordes Stolpersteine es col·locaran en un espai proper a l’ajuntament, a excepció de Torà i Sanaüja, on se situaran davant de les cases dels deportats.

El passat 5 de gener, el Memorial Democràtic va lliurar al Fòrum l’Espitllera les llambordes que s’instal·laran a la Segarra i, al seu torn, des de l’Espitllera s’ha ofert la cessió temporal de les llambordes fins a la seva instal·lació definitiva:
- les llambordes corresponents als 3 veïns deportats de Cervera s’han cedit a la Paeria i s’exposen al Museu Comarcal
- les llambordes corresponents als deportats de Sanaüja, Tarroja de Segarra i Torà, es conserven en aquests ajuntaments
- la llamborda corresponent al deportat de Talavera es conserva per la seva família

El Memorial Democràtic, que organitza el programa de col·locació de llambordes Stolpersteine a Catalunya per part de l’artista berlinès Gunter Demnig, ha assignat 1 dia, el divendres dia 26 de gener de 2018, per a la col·locació de les 11 llambordes a les 9 viles de la Segarra on hi hagué deportats i que participen en el projecte.

Gunter Demnig arribarà a la Segarra el dijous a la tarda, procedent dels Guiamets (Priorat), on col·locarà una llamborda en homenatge a Neus Català, l’única catalana que sobreviu d’entre les persones que van ser deportades a camps nazis. Gunter Demnig farà nit a Torà, des d’on on començarà la ruta d’instal·lació de les llambordes Stolpersteine a la Segarra, que finalitzarà a Sant Antolí cap a les 6 de la tarda; des d’aquí sortirà cap a Olesa de Montserrat.

Acte previst a les poblacions


El format de l’acte a les diferents viles de la Segarra serà breu i senzill, alhora que amb la màxima dignitat i solemnitat, obert a tots els veïns i persones interessades, i consistirà bàsicament en:
- la lectura de les dades de la persona deportada que consten en la llamborda
- el lliurament d’aquesta llamborda a Gunter Demnig
- i la instal·lació de la llamborda per part del Gunter Demnig
- hi ha la possibilitat de la lectura d’algun poema, mentrestant, encara per confirmar

La lectura la realitzarà un familiar del deportat, en cas que n’hi hagués. Si no hi hagués cap familiar, la lectura serà per part de l’alcalde o d’algun membre de la corporació municipal, i si això no fos possible, la lectura la faria la persona representant del Fòrum l’Espitllera.

Acte institucional a Cervera


Es celebrarà un acte institucional una mica més extens a Cervera, amb una recepció a la sala de plens de la Paeria.

12:45 h. Plaça Major, 1: concentració de la comitiva davant de la Paeria

13:00 h. Sala de Plens: rebuda del Paer en Cap i Parlaments de:
-Paer en cap de Cervera, Il.lm. Sr. Ramon Royes
-Director Memorial Democràtic, Sr. Plàcid Garcia-Planas
-Vicepresidenta del Fòrum l’Espitllera, Sra. Mercè Serra
-Artista creador del memorial Stolpersteine, Sr. Gunter Demnig
-Representant dels familiars i fill de deportat, Sr. Josep Maria Riera

-Signatura al Llibre d´Honor:
- Sr. Gunter Demnig
- Sr. Josep M Riera, representant familiars
- Lliurament a càrrec del Paer en Cap de les Stolpersteine de Cervera al Sr. Josep Maria Riera (familiar), al Sr. Plàcid Garcia-Planas (Memorial Democràtic) i a la Sra. Mercè Serra (Fòrum Espitllera)

13:30 h. Trasllat a la Plaça Major: davant de la façana de la Paeria.
-Lectura dels noms dels deportats i lliurament de les 3 Stolpersteine de Cervera a l’artistaGunter Demnig. Instal·lació.
-Interpretació musical a càrrec d’alumnes del Conservatori de Cervera.
-Interpretació poètica a càrrec de VinyArtistics (Montserrat Aloy i Albert Claramont) mentre es dipositen roses blanques damunt del memorial Stolpersteine.

14.00 h. Comiat

Programa de l'Itinerari de la deportació del 26 de gener. Memòria dels segarrencs als camps nazis -
Programa de l'Itinerari de la deportació del 26 de gener. Memòria dels segarrencs als camps nazis
Foto: fòrum espitllera
L’artista berlinès Gunter Demnig realitzarà la col·locació de llambordes Stolpersteine -
L’artista berlinès Gunter Demnig realitzarà la col·locació de llambordes Stolpersteine
Foto: fòrum espitllera
Programa de l'acte a Cervera -
Programa de l'acte a Cervera
Foto: fòrum espitllera
Llambordes Stolpersteine  que es col·locaran a Cervera -
Llambordes Stolpersteine que es col·locaran a Cervera
Foto: museu de cervera
Llamborda Stolpersteine  que es col·locarà a Torà -
Llamborda Stolpersteine que es col·locarà a Torà
Foto: fòrum espitllera
Llamborda Stolpersteine  que es col·locarà a Sant Antolí -
Llamborda Stolpersteine que es col·locarà a Sant Antolí
Foto: fòrum espitllera


Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: stolpersteine deportats nazis segarra

Ho vols compartir?