Societat diumenge, 18 de Febrer de 2018

Processó del Puro 2018


Autor: somsegarra
Processó del Puro 2018
Processó del Puro 2018 Foto: paeria cervera

L’edició d’aquest any té lloc el diumenge 18 de febrer. S’iniciarà a la plaça Major a les 12.30 hores, després del toc de les campanes, que recordaran els 48 morts amb què va acabar la batalla del 16 de febrer de 1875 i discorrerà amb el recorregut habitual, fins a l’interior del cementiri. La Coral Ginesta de Cervera, que el 2017 va celebrar el seu 40è aniversari, seran els encarregats de la lectura de comiat.

Fins a l’any 1936, el 16 de febrer a Cervera se celebrava el que popularment s’anomenava la Processó del Puro. Una processó laica amb un itinerari que anava de l’Ajuntament fins al cementiri, i en el qual alguns homes hi anaven amb el puro encès a diferència de les processons religioses.

Actualment, la Processó del Puro, ja recuperada per al calendari festiu cerverí, ha esdevingut un passeig i un espai de tertúlia per a tots els cerverins i entitats locals i es dedica a tots els que han patit, pateixen i patiran.

Origen de la Processó del Puro


Aquesta processó era en record de la tercera guerra carlina que hi hagué durant el segle XIX, on un bàndol, el dels carlins –del pretenent Carles VII–, van intentar conquerir Cervera, ocupada per les forces de l’altre, el del govern d’Alfons XII, dit liberal. L’atac es va produir la matinada del 16 de febrer de l’any 1875 i l’aferrissada lluita va durar quasi tot el dia.

La batalla acabà amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda. Els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden aquell fet. A l’acabar la guerra, al mig del cementiri s’alçà un monument, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l’esperit d’oblidar vells odis i velles diferències.

Els campaners, cada any, el dia de la batalla, realitzaven 48 repicons, recordant tots els homes que havien perdut la vida.Etiquetes: processó del puro cervera

Ho vols compartir?