Societat dissabte, 5 de Maig de 2018

Sanaüja recupera la seva Stolpersteine destruïda


Autor: Fòrum l'Espitllera

L'acte va comptar amb la presència de la neboda del deportat Salvador Grau Bibià, Cinta Campabadal, que va recordar que 'ell no va voler parlar del que succeïa en els camps. Deia que era massa terrible'.

Sanaüja recupera la seva Stolpersteine destruïda
Sanaüja recupera la seva Stolpersteine destruïda Foto: fòrum espitllera

El Fòrum l'Espitllera es va ocupar el passat divendres, dia 4 de maig, de la recol·locació de la llamborda Stolpersteine que recorda als deportats als camps nazis i que va ser destruïda el passat mes de març.

L'acte va comptar amb la presència de la neboda del deportat Salvador Grau Bibià, Cinta Campabadal, que va recordar que 'ell no va voler parlar del que succeïa en els camps. Deia que era massa terrible'. Va explicar que després de la Guerra Civil, Salvador i el seu germà Francesc, paletes de Sanaüja, es van exiliar a França i que Salvador no va poder resistir amagat per la qual cosa va sortir al carrer i va ser capturat i deportat al camp nazi de Neuengamme. Per la seva banda, la presidenta del Fòrum l'Espitllera, Maria Garganté, va recordar que la data de la recol·locació s'ha fet coincidir amb el dia en què es va alliberar el camp nazi de Neuengamme (4 de maig de 1945), on va ser deportat Salvador Grau.

La llamborda s'havia instal·lat a Sanaüja el passat 26 de gener, juntament amb 10 més en diferents poblacions de la Segarra en memòria d'11 deportats segarrencs, i va ser destrossada la matinada del passat divendres 23 de març a cops de punxó.

El finançament de la llamborda ha anat a càrrec del Memorial Democràtic de la Generalitat.

Imatges de l'acte de reposició de la llamborda Stolpersteine en memòria de Salvador Grau a Sanaüja -
Imatges de l'acte de reposició de la llamborda Stolpersteine en memòria de Salvador Grau a Sanaüja
Foto: fòrum espitllera


Font: Fòrum l'Espitllera   + info (enllaç extern)

Etiquetes: stolpersteine deportats nazis segarra

Ho vols compartir?