Societat dimarts, 5 de Febrer de 2019

Torà i Biosca lamenten el poc interès del Parlament en el pas dels dos municipis a la comarca del Solsonès


Autor: AjTora

Aquesta reivindicació, que van iniciar el 2010, va ser aprovada en ple per unanimitat de tots els grups polítics d'ambdós municipis

Torà i Biosca lamenten el poc interès del Parlament en el pas  dels dos municipis a la comarca del Solsonès
Torà i Biosca lamenten el poc interès del Parlament en el pas dels dos municipis a la comarca del Solsonès Foto: JM Santesmasses

Els alcaldes de Torà i Biosca han efectuat aquest dimarts una roda de premsa per demanar públicament al Parlament de Catalunya que desencalli la situació sobre el canvi de comarca i passar a formar part de la comarca del Solsonès, i demanen als grups parlamentaris que diguin públicament si donaran suport a què els dos municipis puguin canviar de comarca.

El procediment, iniciat l'any 2010 i que va ser aprovat en ple per unanimitat de tots els grups polítics d'ambdós municipis, va quedar escapçat el desembre de 2014 amb la negativa del 'Gobierno de España' a autoritzar la celebració d'una consulta popular a Biosca i Torà per preguntar sobre aquest canvi d'adscripció comarcal, en considerar que els canvis de comarca són competència del Parlament de Catalunya i no dels ajuntaments.

Des de l'any 2015, els Ajuntaments de Biosca i Torà han demanat oficialment dues vegades al Parlament de Catalunya l'aprovació urgent d'una llei que incorpori els municipis de Biosca i Torà a la comarca del Solsonès.

Passar a la vegueria de la Catalunya central


La principal raó per la qual els alcaldes de Torà i Biosca creuen que és important pels municipis passar a pertànyer a la comarca del Solsonès és històrica i, també, tàctica per formar part de vegueria de la Catalunya central.

Molts serveis públics que reben els dos municipis, com jutjats, registre de la propietat, o servei d'aigües, actualment depenen de la comarca del Solsonès, fet que els facilita molts tràmits per proximitat geogràfica.

Un dels punts clau per voler ser a la Catalunya Central és que hi reben els serveis de Sanitat. Biosca i Torà formen part de l'Àrea Bàsica de Salut de Calaf i de la Regió Sanitària de Catalunya Central amb hospitals a Igualada o Manresa com a centres de referència, quan per comarca els pertocaria la zona de Ponent.


dossier-canvi-comarca.pdf

Representació dels ajuntaments de Torà i Biosca a la roda de premsa -
Representació dels ajuntaments de Torà i Biosca a la roda de premsa
Foto: JM Santesmasses
Torà i Biosca lamenten el poc interès del Parlament en el pas  dels dos municipis a la comarca del Solsonès -
Torà i Biosca lamenten el poc interès del Parlament en el pas dels dos municipis a la comarca del Solsonès
Foto: JM Santesmasses


Etiquetes: canvi comarca torà biosca solsonès
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?