Societat divendres, 19 de Març de 2021

Torà culmina la restauració de la torre de Vallferosa


Autor: X. Santesmasses

Després de 15 anys de treballs per rehabilitar l’edifici medieval

Torà culmina la restauració de la torre de Vallferosa
Torà culmina la restauració de la torre de Vallferosa Foto: X. Santesmasses

Torà ha finalitzat la restauració de la torre de Vallferosa. L’última etapa de la rehabilitació ha suposat nou mesos de treball i culmina més de quinze anys d’obres. Es tracta d’un dels monuments més emblemàtics de la Segarra. El fet d’estar situat en una zona poc accessible és una de les seues senyes d’identitat, però també n’ha complicat i alentit la recuperació.

Els últims treballs han permès millorar l’accés, els plafons informatius, la zona d’estacionament de vehicles i l’interior de l’antic poble, deshabitat des de la Guerra Civil. Les obres a l’interior de la fortificació han consistit a recuperar un dels sostres superiors, les escales originals i l’arc de pedra de la segona planta.

S’han millorat també els tancaments interiors i la il·luminació i s’ha fet l’excavació arqueològica de la primera planta. Els arquitectes del projecte han estat Josep Esteve i Lourdes Verdés.

La pandèmia ha retardat tres mesos el final d’aquests treballs, que van començar el mes de juny passat. Han tingut un cost de 141.772 euros sufragats per l’Estat, la Generalitat i el consistori.

La més alta de Catalunya


La torre de Vallferosa fa 32 metres, és la més alta de Catalunya i està documentada entre els segles VIII i X. Va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 1949.

Finalitzades les obres, tècnics que van visitar el monument van constatar que les portes i cadenes d’accés al camí i a la torre havien estat forçades. L’alcalde de Torà, Magí Coscollola, va apuntar que aquests desperfectes s’haurien produït el cap de setmana passat.

Val a recordar que, fa un any, la torre també va ser assaltada coincidint amb el tancament de visites provocat per la pandèmia.Font: segre.com   + info (enllaç extern)

Etiquetes: obres rehabilitació torre vallferosa
Compartit per viladetora.net

Ho vols compartir?