Turisme dimarts, 13 de Maig de 2014

Presentació de la ruta 'Els castells i el món agrari'


Autor: Turisme del Consell Comarcal de la Segarra

Una cinquantena de persones van participar el 10 de maig en una nova ruta que interpreta els castells del Sió en relació amb l'aprofitament de l'aigua

els visitants a la peixera de Concabella (font de la Puda)
els visitants a la peixera de Concabella (font de la Puda) Foto: Consell Comarcal

El gran nombre de castells, torres, cases fortes i viles closes que hi ha a la Segarra ha fet que, en ocasions, la comarca s'hagi anomenat "Terra de Castells". No cal dir que hi ha castells arreu de Catalunya, però a la Segarra se’n concentra una notable quantitat. A més, van tenir històricament una vida activa més llarga que les fortificacions d'altres indrets. El seu origen se situa a l'Edat Mitjana, en el context de l'expansió dels comtats catalans sobre la Marca o Frontera Superior d'Al-Àndalus, durant els segles XI i XII. Però a diferència d'altres fortificacions d'origen medieval del país, els castells de la Segarra van romandre habitats i actuaven com a centres de dominis senyorials acabada l'Edat Mitjana.
El passat dissabte 10 de maig, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra, juntament amb Camins de Sikarra, una cinquantena de persones van fer una sortida guiada que, amb el nom de Els castells i el món agrari, ens va permetre visitar un parell d’aquests castells i establir la seva relació amb les explotacions agràries i amb el seu control sobre els recursos hidràulics i sobre els centres de transformació dels productes agraris.
La ruta va començar al Centre d’Interpretació dels Castells del Sió a Concabella. De la mà de Jaume Moya vam conèixer les diferents funcions dels castells alt medievals i especialment la funció organitzativa, de control i d’administració d’un territori. Clars exemples dels privilegis senyorials imposats a la població eren el domini sobre els recursos naturals, molt especialment el curs de les aigües, i dels mecanismes de transformació agrària, com els molins, monopolitzats en mans de les classes dominants. Com a exemple d’ambdós elements, es va visitar la peixera de Concabella i el castell de Ratera. A la peixera, també coneguda com font de la Puda, es va detallar el procés constructiu de la resclosa i el seu règim de manteniment i aprofitament aplicables al llarg dels segles. Al castell-molí, petita fortalesa del segle XI, transformada als segles XIV i XV en casal gòtic, es van presentar els elements que des del segle XVI el van dotar amb un molí fariner que s’impulsava amb les aigües del riu Sió.
La visita al castell de Ratera va ser excepcional, ja que és de propietat privada i normalment està tancat al públic.
L'èxit de l'activitat fa que els responsables de turisme de la Segarra es plantegin reproduir-la en properes ocasions i oferir-la com a producte turístic per a visitants.
El dissabte 30 de maig es durà terme una altra activitat que, sota el nom de La vida quotidiana als castells de la Segarra, consistirà en una visita al castell de Concabella i al de les Pallargues i es farà un tastet a la seva cuina.

un moment de la visita al castell - molí de Ratera - Ratera
un moment de la visita al castell - molí de Ratera
Foto: Consell Comarcal
el grup al centre d'interpretació dels castells del Sió - Concabella
el grup al centre d'interpretació dels castells del Sió
Foto: Consell Comarcal


Font: Consell Comarcal de la Segarra   + info (enllaç extern)

Etiquetes: turisme Camins de Sikarra peixera Concabella castell-molí Ratera Jaume Moya Concabella

Ho vols compartir?