Turisme diumenge 26 març 2017

80 persones participaran diumenge en la caminada popular que recorre les mines de Calaf


Autor: Ajuntament de Calaf
80 persones participaran diumenge en la caminada popular que recorre les mines de Calaf Autor: Ajuntament de Calaf

80 persones participaran aquest diumenge, 26 de març, en la caminada popular ‘Alta Segarra: comarca minera'. Organitzada per la Mancomunitat de l'Alta Segarra, té com a objectiu recórrer les mines de carbó lignit que van funcionar durant els segles XIX i XX. El punt de sortida i arribada serà la plaça dels Arbres de Calaf a les 9.00 hores i es recorreran 12,5 quilòmetres en unes quatre hores, amb un desnivell acumulat de 205 metres.

Cal que els participants d'aquesta caminada vagin preparats amb roba i calçat adequat per a fer la caminada, tenint en compte també la previsió de pluja que hi ha. A més, cal que duguin esmorzar, beguda i... moltes ganes de caminar!

En total podran visitar set mines situades als termes de Calaf, Calonge de Segarra i Sant Pere Sallavinera. La ruta sortirà de Calaf en direcció a la Fortesa i un cop allà s'anirà per un camí ample que portarà a un trencall on es podrà observar la primera mina. Pocs metres més endavant la ruta es desviarà cap a un camp on es podrà veure l'entrada de la segona mina. Es tornarà enrere per agafar el mateix camí i així endinsar-se al bosc on es podran observar el respirador d'una mina i l'entrada d'unes altres tres. Es pujarà una pendent força pronunciada per passar per l'última mina i un cop vista es començarà el camí de tornada a Calaf.

Apunt històric
L'explotació minera a la conca de Calaf té el seu origen a mitjans de segle XIX amb les necessitats de carbó per el desenvolupament de les indústries catalanes que anaven incorporant el vapor com a font d'energia. Els pocs recursos, la poca qualitat del carbó i la incorporació d'altres fonts alternatives com el petroli, l'electricitat o el gas, però, van fer que s'anessin tancant les mines progressives fins l'última, anomenada Roca i Torra que va tancar el 1994.Font: Ajuntament de Calaf   + info (enllaç extern)

Etiquetes:

Ho vols compartir?