Turisme diumenge 26 març 2017

80 persones participaran diumenge en la caminada popular que recorre les mines de Calaf


Autor: Ajuntament de Calaf
80 persones participaran diumenge en la caminada popular que recorre les mines de Calaf
80 persones participaran diumenge en la caminada popular que recorre les mines de Calaf Foto: Ajuntament de Calaf

80 persones participaran aquest diumenge, 26 de març, en la caminada popular ‘Alta Segarra: comarca minera'. Organitzada per la Mancomunitat de l'Alta Segarra, té com a objectiu recórrer les mines de carbó lignit que van funcionar durant els segles XIX i XX. El punt de sortida i arribada serà la plaça dels Arbres de Calaf a les 9.00 hores i es recorreran 12,5 quilòmetres en unes quatre hores, amb un desnivell acumulat de 205 metres.

Cal que els participants d'aquesta caminada vagin preparats amb roba i calçat adequat per a fer la caminada, tenint en compte també la previsió de pluja que hi ha. A més, cal que duguin esmorzar, beguda i... moltes ganes de caminar!

En total podran visitar set mines situades als termes de Calaf, Calonge de Segarra i Sant Pere Sallavinera. La ruta sortirà de Calaf en direcció a la Fortesa i un cop allà s'anirà per un camí ample que portarà a un trencall on es podrà observar la primera mina. Pocs metres més endavant la ruta es desviarà cap a un camp on es podrà veure l'entrada de la segona mina. Es tornarà enrere per agafar el mateix camí i així endinsar-se al bosc on es podran observar el respirador d'una mina i l'entrada d'unes altres tres. Es pujarà una pendent força pronunciada per passar per l'última mina i un cop vista es començarà el camí de tornada a Calaf.

Apunt històric
L'explotació minera a la conca de Calaf té el seu origen a mitjans de segle XIX amb les necessitats de carbó per el desenvolupament de les indústries catalanes que anaven incorporant el vapor com a font d'energia. Els pocs recursos, la poca qualitat del carbó i la incorporació d'altres fonts alternatives com el petroli, l'electricitat o el gas, però, van fer que s'anessin tancant les mines progressives fins l'última, anomenada Roca i Torra que va tancar el 1994.Font: Ajuntament de Calaf   + info (enllaç extern)

Etiquetes:

Ho vols compartir?