Cultura dimecres, 10 de Abril de 2019

La Festa del Santíssim Misteri de Cervera, declarada festa patrimonial d'interès nacional


Autor: somsegarra

La festa es remunta al 6 de febrer de 1540

La Festa del Santíssim Misteri de Cervera, declarada festa patrimonial d'interès nacional
La Festa del Santíssim Misteri de Cervera, declarada festa patrimonial d'interès nacional Foto: jordi Prat

La Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera ha estat declarada com a festa patrimonial d'interès nacional pel Govern de la Generalitat, qui també ha acordat inscriure la celebració en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La celebració té lloc del 5 al 7 de febrer, i es remunta al 1540, quan a l'altar de Sant Nicolau, de l'església de Santa Maria de Cervera, en el moment de partir un fragment de la Vera Creu va brollar una gota de sang i es va sentir un gran tro. El prodigi ràpidament prengué el nom de Misteri i, a partir de 1566, adoptà el nom de Santíssim Misteri quan una noia de la Curullada va recobrar la veu exclamant “Santíssim” tres vegades. L'any 1547, el Papa Pau III, a petició dels paers de la ciutat, es va instituir la nova festa que se celebraria, cada any, el 6 de febrer.

L'any 1619 es produí el robatori de la relíquia de la Veracreu i, arran de la seva recuperació, Cervera va organitzar una gran celebració, recollida a l'obra 'Triunfo del Santo Mysterio de la Vera Cruz de la villa de Cervera'.

La Festa actual


La festa del Santíssim Misteri comença amb la novena, del 27 de gener al 4 de febrer, que consisteix a cantar els Goigs del Santíssim Misteri en finalitzar la missa. El moment àlgid arriba el dia 5 de febrer amb la interpretació de les Completes, unes partitures que daten del 1844, considerades una obra singular de la música litúrgica catalana del segle XIX.

El dia 6 de febrer se celebra una missa concelebrada a l'església de Santa Maria, en decurs de la qual el Cor de les Completes interpreta un breu fragment de l'obra. El mateix dia té lloc la processó amb la relíquia de la Vera Creu (l'original va ser robada el 1915 i l'actual és un fragment cedit per Benet XV l'any 1918), veneració i cant dels goigs, amb sortida i arribada a l'església de Santa Maria. La relíquia és portada sota tàlem per les màximes autoritats eclesiàstiques presents. Posteriorment, a la capella dedicada al Santíssim Misteri, té lloc la veneració de relíquia i el cant dels goigs.

L'últim dia de la festa, el 7 de febrer, se celebra una missa en record dels difunts de la parròquia. Cal destacar la importància dels tocs manuals de campana en diferents moments de la festa, i la col·locació dels velluts, grans teles vermelles, sobre les columnes de l'església. La Festa Major del Santíssim Misteri és organitzada per la parròquia de Santa Maria de Cervera, la Junta del Santíssim Misteri de Cervera, la Paeria de Cervera i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri de Cervera, amb la participació i col·laboració de diverses entitats cerverines.

El reconeixement arriba l'any en què Cervera és la Capital de la Cultura Catalana.

Cant de les Completes - Cervera
Cant de les Completes
Foto: Ramon Prats
Cant de les Completes - Cervera
Cant de les Completes
Foto: cervera 2019
Penjada dels velluts - Cervera
Penjada dels velluts
Foto: Ramon Prats


Etiquetes: festa santíssim misteri cervera

Ho vols compartir?