Cultura dijous, 14 de Novembre de 2019

El poeta segarrenc Joan Margarit, Premi Cervantes 2019


Autor: somsegarra

És el cinquè català en guanyar el guardó i el primer autor bilingüe amb una obra majoritàriament en català

El poeta segarrenc Joan Margarit, Premi Cervantes 2019
El poeta segarrenc Joan Margarit, Premi Cervantes 2019 Foto: somsegarra

L'arquitecte i poeta Joan Margarit ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2019, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros. Es tracta del cinquè català en guanyar el guardó i el primer autor bilingüe amb una obra majoritàriament en català.

El ministre de Cultura i Esport en funcions, José Guirao, i la guanyadora del 2018, la poeta uruguaiana Ida Vitale, han estat els encarregats de revelar el nom del premiat en aquesta edició, escollit d'entre els candidats que proposa la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE).

El lliurament del Premi Cervantes tindrà lloc, com cada any, el 23 d'abril en una cerimònia que se celebrarà al Paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares

Joan Margarit i Consarnau



Nascut a Sanaüja el 1938 és poeta i arquitecte i catedràtic jubilat de Càlcul d’Estructures de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona.

En l’àmbit de la literatura catalana li han estat concedits els Premis Miquel de Palol i Vicent Andrés Estellés de 1982, el Premi Carles Riba de 1985, el Premi de la Crítica Serra d’Or de 1982, 1987 y 2007, el Premi Gabriel Ferrater de 2007, el Premi Cavall Verd de 2008 i el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya, també de 2008.

En l’àmbit de l’Estat Espanyol se li han concedit el Premio Nacional de la Crítica de 1984 i de 2008, el Premio Rosalía de Castro de 2008 i el Premio Nacional de Poesía, també de 2008.

El 2013 li fou concedit a Mèxic el Premi Víctor Sandoval Poetas del Mundo Latino (a l’obra completa), conjuntament amb el poeta mexicà José Emilio Pacheco. El 2015 rebé el XV Premi Jaume Fuster. Aquest maig Margarit va ser reconegut amb el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, dotat amb 42.100 euros.

'Tugs in the fog', la primera antologia (130 poemes), traduïda a l'anglès per Anna Crowe, va rebre el 2006 la 'Poetry Book Society recommended Translation'.

Margarit ha publicat recentment 'Per tenir casa cal guanyar la guerra', una autobiografia en prosa dels seus anys joves. També recentment s'ha editat 'Una mujer mayor' (La cama sol), una reflexió de Margarit entorn de la pintura de la portuguesa Paula Rego. Aquest 2019, l'editorial Austral va presentar una versió bilingüe de les seves obres completes a 'Todos los poemas (1975-2015)'.

El poeta segarrenc Joan Margarit -
El poeta segarrenc Joan Margarit
Des d'on tornar a estimar llibre de poesia de Joan Margarit -
Des d'on tornar a estimar llibre de poesia de Joan Margarit
Portada de Tots els Poemes de Joan Margarit guanya el XV Premi Jaume Fuster -
Portada de Tots els Poemes de Joan Margarit guanya el XV Premi Jaume Fuster
El poeta sanaügenc  Joan Margarit - Guissona
El poeta sanaügenc Joan Margarit
Foto: Ajuntament Guissona


Etiquetes: premis poesia cervantes joan margarit

Vídeos

Recital de poesia de'n Joan Margarit

Ho vols compartir?