Acte

Commemoració de la batalla dels Prats de Rei

diumenge 31 agost de 2014 a les 10:00 h a Els Prats de Reicartell COMMEMORACIO DE LA BATALLA DELS PRATS DE RE

COMMEMORACIÓ DE LA BATALLA DELS PRATS DE REI DE 1711 AL CASTELL DE LA MANRESANA

Fa 303 anys, els Prats de Rei estaven a punt de viure una de les batalles més importants de la Guerra de Successió.

A partir de mitjans de setembre 1711 i durant tres mesos, fins al Nadal d’aquell mateix any, els exèrcits austriacistes del Rei Carles III amb 25.000 soldats es van enfrontar a l’exèrcit de les Dues Corones, espanyols i francesos, amb uns 35.000 efectius.

Els Prats de Rei es va convertir en el centre de la batalla. La infanteria, la cavalleria, la infanteria i altres unitats auxiliars dels dos exèrcits es van posicionar en la plana que envolta la vila dels Prats.

Ara, 303 anys després, en el marc de la commemoració del Tricentenari 1714-2014, recordem aquesta batalla guanyada per les forces austriacistes i que va definir l’estratègia dels dos exèrcits durant els anys següents fins a arribar a l’11 de setembre de 1714.

La commemoració tindrà lloc el proper diumenge dia 31 d’agost, durant el matí, en la Torre de la Manresana, lloc on el mariscal austricista Starhemberg va instal•lar el seu quarter general durant la batalla.

L’acte principal de la commemoració serà la recreació de la Batalla dels Prats de Rei a 2/4 de 2 del migdia amb tot luxe de detalls. Es reproduiran les trinxeres borbòniques excavades a tocar de les muralles de la vila, es construiran les muralles amb la bretxa que van obrir les forces de Felip V, es posicionarà l’artilleria borbònica i hi participaran més de 100 soldats amb els seus uniformes, equipament i les seves armes de foc.

Aquests soldats arribats d’arreu de Catalunya i fins hi tot d’Almansa, a la província d’Albacete, recreen diferents unitats militars, tant austriacistes com borbòniques, que van participar a la Guerra de Successió. Hi participaran:
• Els Miquelets de Catalunya
• El Regiment de Sant Narcís de Girona
• El Regiment de la Ciutat de Barcelona
• L’artilleria dels Hússars Hungaresos de Moià
• El Rêgiment de la Couronne d’Almansa
• El Regimiento de los Morados Viejos d’Almansa

Durant tot el matí, a partir de les 10h., els visitants podran gaudir dels campaments militars del s. XVIII amb una quinzena de tendes de campanya, els focs, el mobiliari, les armes,... on els soldats vivien, menjaven i dormien abans d’entrar en combat.

A les 11h. us proposem un Taller de Danses gratuït i obert a tothom, amb danses cortesanes i populars, minuets i sardanes antigues. Serà una aproximació a la societat d’aquell moment i a la seva manera de viure la música i l’esbarjo.

També a partir de les 11h. del matí, per conèixer els gustos gastronòmics de la gent del barroc, us proposem que participeu de les degustacions de la Cuina del 1714, a càrrec del Restaurant la Cuina del Mercat de Calaf. Podreu tastar un seguit de plats que us faran viure i descobrir els sabors i les aromes de les taules del 1714.
A les 12h. del migdia. Inauguració de l’adequació de la Torre de la Manresana i Acte de Commemoració del Tricentenari de la Batalla dels Prats de Rei, amb poesia, música i salves d’honor pels qui van lluitar en aquesta batalla. L’acte comptarà amb la presència del Sr. Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Sr. Miquel Calçada, Comissari del Tricentenari 1714-2014 i del Sr. Francesc Duocastella, Alcalde dels Prats de Rei.

Durant tot el matí també podreu participar i gaudir, lliure i gratuïtament, de l’audiovisual sobre la Batalla dels Prats de Rei que es projecta en la sala dels Castell de la Manresana, les visites comentades des dalt de la Torre medieval de la Manresana i visitar una exposició sobre la Guerra de Successió, entre les alzines, produïda pel Memorial 1714.

Un matí, un museu a l’aire lliure, un espai històric i història viva del nostre país.


Folleto---enviament.pdf

Lectures: 588 Darrera: 06.11.2021
Insertada per: Pere Tardà

Email Web 637811727


Ho vols compartir?

dimarts 30 novembre 2021


Login

Actes de la setmana

dissabte 4 desembre 2021
Belltall (Passanant i Belltall)
Cabanades. Art als marges
dissabte 4 desembre 2021
Cervera
1a Fira Playmobil
dissabte 4 desembre 2021
Santa Coloma de Queralt
Mercat de Nadal 2021
diumenge 5 desembre 2021
Clariana (Argençola)
10a Festa del Tió d’Argençola
diumenge 5 desembre 2021
Cervera
Mercat de Nadal 2021
diumenge 5 desembre 2021
Santa Coloma de Queralt
Concert de Nadal 2021
agenda quinzenal

vols afegir un acte?

subscriure's al canal rss Agenda