Medi ambient dimarts, 25 de Febrer de 2020

Encara més nous projectes de parcs eòlics a l'altiplà segarrenc


Autor: somsegarra

A final de febrer, s'ha anunciat sis nous parcs amb 48 aerogeneradors i una potència total de 270 MW

Encara més nous projectes de parcs eòlics a l'altiplà segarrenc
Encara més nous projectes de parcs eòlics a l'altiplà segarrenc Foto: Ramon Sunyer

Si al gener ja ens va commocionar la noticia dels avantprojectes d'11 nous parcs eòlics a l'altiplà segarrenc, al cap d'un mes s'ha conegut sis nous avantprojectes situats en els municipis de Castellfollit de Riubregós, Ivorra, Estaràs, Sant Ramon, Ribera d’Ondara, Talavera, Bellprat i Santa Coloma de Queralt.

Al igual que en els anteriors, els projectes els presenten petites empreses (Eòlica Alta Anoia S.L., Anemos Ala Segarra S.L. i Eólica La Conca 3 S.L.) que són participades per altres més grans. Així el consorci NORDEX ENERGY SPAIN S.A i IGEwind Renewable SL projecta 5 parcs amb 40 aerogeneradors i una potència total de 220 MW:
Parc Eòlic Plans de Riubregós en el municipi de Castellfollit de Riubregós,de 36 MW de potència total i que consta de 8 aerogeneradors, numerats des de AG01 a AG08.

Parc Eòlic Plans d'Estaràs en els municipis d'Estaràs i Sant Ramon,de 49,5 MW de potència total i que consta de 11 aerogeneradors, numerats des de PE01 a PE11.

Parc Eòlic Pla de Castellanes en els municipis Castellfollit de Riubregós i Ivorra,de 49,5 MW de potència total i que consta de 11 aerogeneradors, numerats des de PC01 a PC11.

Parc Eòlic Tolls de Sant Ramon en el municipi Sant Ramon,de 45 MW de potència total i que consta de 10 aerogeneradors, numerats des de TR01 a TR10.

Parc Eòlic Plans d'Almenara en els municipis de Santa Coloma de Queralt i Bellprat,de 40,5 MW de potència total i que consta de 9 aerogeneradors, numerats des de PG01 a PG09.

El grup GERR Grupo Energetico XXI, SA (GERRSA), pertanyent a SIEMENS-GAMESA en projecta un:

Parc Eòlic Tossal de Llangost en els municipis de Ribera d’Ondara i Talavera,de 49,6 MW de potència total i que consta de 8 aerogeneradors.

Tots els aerogeneradors projectats per NORDEX ENERGY SPAIN són de de 4,5 MW de potència unitària, amb una altura de boixa de 120 m i un diàmetre de les aspes de 155 m. Els de GERR Grupo Energetico XXI són de de 6,2 MW de potència unitària, amb una altura de boixa de 115 m i un diàmetre de les aspes de 155 m.

Una presa de pèl


Si tots els nous projectes s'aproven hi haurà 17 nous parcs eòlics a l'altiplà segarrenc amb 138 aerogeneradors més. Tenint en compte que, actualment, ja hi ha un total de 14, i més de 200 aerogeneradors escampats pel territori, és fàcil imaginar el desgavell paisatgístic que comportarà.

Els projectes es presenten per separat per evitar el límit de 50MW que preveu la llei i per a minimitzar l'impacte sobre el patrimoni natural, cultural i la biodiversitat. A banda de la destrucció de la riquesa paisatgística, els projectes no preveuen la creació de cap nou lloc de treball al territori.

El Fòrum l’Espitllera en el document de greuges que va enviar a la Generalitat assenyala 'que els nous projectes de parcs eòlics a l’altiplà de la Segarra es caracteritzen per la fragmentació, atès que els promotors els presenten i projecten de manera separada i els estudis ambientals associats no es plantegen de manera sinèrgica, és a dir, tenint en compte els altres projectes presentats ni tampoc les centrals eòliques ja existents, amb l’objectiu de facilitar-ne l’aprovació; alhora, aquests projectes de pars eòlics es plantegen en un territori, l’altiplà de la Segarra, fragmentat administrativament i a cavall entre 3 comarques (l’Anoia, la Conca de Barberà i la Segarra) i 3 províncies (Barcelona, Lleida i Tarragona). i també demana al Govern que plantegi una estratègia i una planificació de l’energia eòlica a nivell nacional.

Ara aquests projectes de parcs eòlics es troben en les primeres al·legacions i la conveniència que siguin sotmesos a processos de valoració de l'abast de l'impacte ambiental. Les persones interessades poden consultar a la següent pagina de Gencat el projectes presentats i en tot cas, presentar al·legacions abans del 24 de març o l'1 d'abril(segons projecte). En aquest enllaç hi trobareu diferents models.

Plataforma d’afectades per la concentració d’aerogeneradors


A començament de febrer es va constituir a Argençola la PACA, Plataforma d’afectades per la concentració d’aerogeneradors. Aposten per unes energies renovables que reverteixin qualitat de vida a les persones i territori que les han d’acollir, una agricultura de qualitat, un turisme i un paisatge de qualitat i s’oposen al model de massificació eòlica de gran impacte que es vol imposar.

L'organització considera que 'El principal problema és el nou decret llei 16/2019 que ha deixat Catalunya sense planificació ambiental de l’energia eòlica, ja que ha derogat el Decret 147/2009. Ara els promotors tenen la veda oberta per promoure on vulguin amb el benentès que només han de superar l’entrebanc de l’avaluació ambiental'.PE Plans de Riubregós-Avantprojecte
PE Tolls de Sant Ramon-Avantprojecte
PEDeCastellanes-Avantprojecte
PE Plans d'Estaràs-Avantprojecte
PE Plans d'Almenara-Avantprojecte
PE Tossal del Llangost-Avantprojecte

Nou projecte de parc eòlic Plans d'Almenara -
Nou projecte de parc eòlic Plans d'Almenara
Foto: somsegarra
Nou projecte de parc eòlic Pla de Castellanes -
Nou projecte de parc eòlic Pla de Castellanes
Foto: somsegarra
Nou projecte de parc eòlic Tolls de Sant Ramon -
Nou projecte de parc eòlic Tolls de Sant Ramon
Foto: somsegarra
Nou projecte de parc eòlic Plans d'Estaràs -
Nou projecte de parc eòlic Plans d'Estaràs
Foto: somsegarra
Nou projecte de parc eòlic Tossal de Llangost -
Nou projecte de parc eòlic Tossal de Llangost
Foto: somsegarra
Nou projecte de parc eòlic Plans de Riubregós -
Nou projecte de parc eòlic Plans de Riubregós
Foto: somsegarra
Constituïda la Plataforma d’afectades per la concentració d’aerogeneradors - Argençola
Constituïda la Plataforma d’afectades per la concentració d’aerogeneradors
Foto: El Trill
Mapa dels nous projectes de parcs eòlics i dels existents a l'altiplà segarrenc -
Mapa dels nous projectes de parcs eòlics i dels existents a l'altiplà segarrenc
Foto: somsegarra


Etiquetes: parcs eòlics paca segarra

Ho vols compartir?