Societat dijous, 10 de Juliol de 2025

Comunicat de l'Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs (EFES) en relació amb l'incendi originat al municipi de Torrefeta i Florejacs


Autor: efes
Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs
Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs Foto: Miquel Parramón

Des de l'Espitllera Fòrum d'Estudis Segarrencs (EFES) volem expressar el nostre condol per la pèrdua de dues vides humanes i lamentem les doloroses pèrdues materials, naturals i paisatgístiques que ha provocat el devastador incendi originat al municipi de Torrefeta i Florejacs.

Els incendis agrícoles i forestals formen part de la realitat mediterrània, però en els darrers anys hem començat a patir incendis de sisena generació, rapidíssims, impredictibles i d’una intensitat extrema, com el recent, originat al Nord de la Segarra, amb 5.577 ha de superfície afectada, o el que va afectar l’any 2021 la zona de Santa Coloma de Queralt, Sant Gallard, Serra de Queralt i Serra de Miralles, a la Baixa Segarra.

Les característiques d’aquests focs, en el context d’escalfament global i de sequedat al territori en temps de sega, ens han de posar en alerta i preparar-nos per afrontar episodis similars que puguin venir en el futur. L’evolució de la crisi climàtica, amb l’augment sostingut de temperatures i la recurrència de sequeres, obliga a assumir que aquests episodis seran cada cop més habituals. Cal aprendre a conviure-hi i és urgent avançar en estratègies de prevenció i adaptació que vagin més enllà de les actuacions puntuals.


Cal afrontar els incendis amb una nova mirada


És imprescindible un canvi de paradigma: l’extinció directa del foc ja no sempre és possible ni eficaç. En escenaris de focs ràpids i virulents, la prioritat ha de ser la protecció de la població i el seguiment del front. Per això cal reforçar la planificació supramunicipal i invertir de forma decidida en la prevenció.

Mesures prioritàries de prevenció i adaptació


Territori rural viu
Cal garantir serveis bàsics (salut, educació, transport...) per permetre que la gent pugui viure dignament en l’entorn rural i especialment amb el treball de la terra. La pagesia i el sector primari són la primera línia de defensa davant els incendis. Els serveis públics rurals de salut, educació o transport, entre altres, no s’han de veure com una despesa a retallar atenent simplement a criteris de nombre de població, com passa massa sovint, sinó que s’han de considerar serveis imprescindibles que cal protegir i potenciar.

Manteniment actiu del territori

Tot i que ja existeix un mosaic agrícola, cal gestionar-lo activament per obtenir un territori més resilient, evitant l’abandonament de marges i boscos, controlant la proliferació de vegetació altament inflamable i donant valor a la ramaderia extensiva (pasturatge) com a eina de reducció de biomassa.

Franges tallafoc preventives

Cal implantar franges de protecció al voltant de nuclis habitats i infraestructures crítiques, mitjançant llaurades perimetrals o gestió de vegetació baixa i desbrossaments selectius sense eliminar l’arbrat que ofereix ombra i beneficis climàtics a la població. Aquestes franges han de formar part d’una xarxa estratègica de prevenció, no ser accions aïllades.

Mesures agràries efectives
Les actuals mesures preventives per a la lluita contra els incendis forestals referents a l'activitat agrícola, establertes en l’Ordre del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) 83/2025, de 29 de maig, han demostrat ser insuficients. Cal revisar aquestes mesures, i també el procediment operatiu Pla Alfa, elaborat pel Cos d’Agents Rurals.

En un territori com el segarrenc, on la superfície agrària és majoritària, també cal dotar d’efectes d’activació de noves mesures obligatòries més restrictives al Mapa de probabilitat d’ignició de cereal, especialment en els nivells de probabilitat més alta, que puguin donar-se simultàniament amb situacions meteorològiques de perill (avisos del Servei Meteorològic de Catalunya). I cal millorar la difusió d’aquesta informació entre la població rural.

Infraestructures elèctriques segures

És vital mantenir la xarxa elèctrica en condicions òptimes i millorar la coordinació entre la Generalitat i les operadores elèctriques.

Preservació dels espais protegits
Cal definir i desenvolupar un model de planificació i de gestió dels espais protegits d’interès natural (PEIN) i, ara també de restauració quan han estat afectats pels incendis, regulant els aprofitaments agraris, ramaders i forestals.

Participació ciutadana i transparència

La planificació de les mesures preventives ha d’incloure el conjunt de la societat i no quedar restringida a tècnics o cossos d’emergència. Cal fer pedagogia i implicar-hi la ciutadania.

I després del foc, actuació àgil
Cal agilitzar els processos post-incendi, especialment en la tramitació de les assegurances, de manera que el DARPA faciliti sempre peritatges col·lectius, independentment de la classificació oficial del foc. Així s’hauria de fer, per exemple, i, malauradament no es preveu, en l’incendi originat el passat 21 de juny a Granyena de Segarra i que va afectar també els termes de Granyanella i Cervera, amb 494 ha cremades.

I també cal actuar amb celeritat per evitar l’erosió, restaurant hàbitats i paisatges afectats.

Des de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES) demanem a les administracions que entomin aquests reptes, comptant amb el coneixement de professionals, acadèmics, entitats i ciutadania. Nosaltres hi col·laborarem. No ens podem permetre no fer-ho.

La Segarra, 9 de juliol de 2025


2025.07.09-EFES-Comunicat-de-mesures-contra-el-foc-(aportacions.pdf

Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs -
Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs
Foto: Jaume Moya
Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs -
Vista de l'incendi de Torrefeta i Florejacs
Foto: Jaume Moya


Etiquetes: comunicat espitllera fòrum estudis segarrencs incendi torrefeta i florejacs
Compartit per efes.cat

Ho vols compartir?