La UNESCO declara l'art de la pedra seca Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
Autor: somsegarra
Coneixements i tècniques de l'art de construir murs en pedra seca, inscrit en 2018 a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
L'art de construir murs en pedra seca comprèn els coneixements i pràctiques sobre la seva realització amb un simple apilament de pedres sense usar altres materials de construcció, llevat terra també seca en algunes ocasions. Aquests murs estan molt estesos dins i fora de les zones habitades en la majoria de les regions rurals, principalment en els terrenys escarpats, encara que també es poden trobar en algunes regions urbanes.
La seva estabilitat estructural s'obté gràcies a una selecció i col·locació summament acurades de les pedres. Amb aquests murs s'han creat diferents tipus d'hàbitat humans, així com d'estructures per a l'agricultura i la ramaderia, que han configurat paisatges molt nombrosos i variats. Aquestes construccions constitueixen un testimoni dels mètodes i pràctiques usats per les poblacions des de la prehistòria fins a l'època moderna, amb vistes a organitzar els seus espais de vida i treball traient el màxim partit dels recursos naturals i humans locals.
Els murs de pedra seca tenen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus, en la lluita contra l'erosió i desertificació de terrenys, en la millora de la biodiversitat i en la creació de condicions microclimàtiques propícies per a l'agricultura.
Els dipositaris i practicants d'aquest element del patrimoni cultural són les comunitats rurals en les que està profundament arrelat, així com els professionals del sector de la construcció. Les estructures en pedra seca es realitzen sempre en perfecta harmonia amb el medi ambient i les tècniques usades són un exemple de relació equilibrada entre l'ésser humà i la natura. La transmissió d'aquest art de la construcció s'efectua principalment mitjançant la pràctica adaptada a les condicions específiques de cada lloc.
19.000 construccions a Catalunya
A Catalunya, hi ha gairebé 19.000 construccions de pedra seca i, sobretot, es troben en cabanes, marges, cisternes, masos o pous.
A banda de Catalunya, la candidatura d'Espanya inclou fins a vuit comunitats autònomes més on aquest art hi predomina: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia i València.
La introducció d'aquest art la van presentar vuit estats europeus Croàcia, França, Grècia, Itàlia, Eslovenia, Espanya, Suïssa, encapçalats per Xipre, i l'objectiu és protegir aquest patrimoni que prové del món de la pagesia.
Font: UNESCO + info (enllaç extern)
Etiquetes: pedra seca patrimoni cultural immaterial de la humanitat unesco segarra
diumenge, 13 de Octubre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa Major de Santa Coloma de Queralt 2024
Festa Major de Calaf 2024
Festa Major de Bellveí 2024
Festa major del Sant Crist de Cervera 2024
Festa Major de Maig de Passanant 2024
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)