Societat dissabte, 14 de Març de 2020

Sánchez declara l'estat d'alarma a tot Espanya durant 15 dies pel coronavirus


Autor: somsegarra

Interior, Defensa, Sanitat i Transports assumeixen les competències per aplicar mesures dràstiques per frenar la Covid-19. La mesura permet limitar desplaçaments i racionar l'ús de serveis o el consum d'articles,

Sánchez declara l'estat d'alarma a tot Espanya durant 15 dies pel coronavirus
Sánchez declara l'estat d'alarma a tot Espanya durant 15 dies pel coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquesta mesura extraordinària per combatre la crisi sanitària del coronavirus, quan s'han superat els 4.000 contagis a Espanya. Afecta tot el territori durant quinze dies.

Sánchez ha detallat aquest dissabte al vespre l'anunci de l'estat d'alarma que posa tots els serveis d'emergències sota competència de l'Estat. El president espanyol ha nomenat quatre responsables: el ministre d'Interior, Fernando Grande-Malaska; la de Defensa, Margarita Robles; el de Sanitat, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos.

Els cossos policials locals i autonòmics, com els Mossos d'Esquadra, queden sota les ordres directes del Ministeri de l'Interior. També els serveis de protecció civil. Els mitjans sanitaris públics i privats queden a la disposició del ministre de Sanitat.

Sánchez ha explicat que cada administració mantindrà les competències però sempre en el marc de les ordres directes de l'autoritat ministerial. El govern central podrà mobilitzar les Forces Armades durant el període d'estat d'alarma.

A partir del dilluns a les 8 del matí es limitaran els moviments i només es podrà sortir al carrer per comprar productes de primera necessitat, per anar a treballar o per altres motius de força major.

Què suposa l'estat d'alarma



Mobilitat restringida i individual

El decret limita la lliure circulació dels ciutadans a tot Espanya com a mesura per frenar l'expansió del coronavirus. La circulació s'haurà de fer individualment. Només les persones amb necessitats podran anar acompanyades.

Únicament es podria circular per la via pública en vuit supòsits:
- Per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
- Per anar a centres sanitaris
- Per anar i tornar a la feina per fer 'prestació laboral, professional o empresarial'
- Per retornar al lloc de residència habitual
- Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables
- Desplaçaments a entitats financeres
- o desplaçaments 'per força major o situació de necessitat'.

Comerços

Amb el decret, queda suspesa l'activitat comercial minorista a excepció d'aquella que es dediqui a alimentació i béns de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments per a animals de companyia, tintoreries, perruqueries.

Queda prohibit el consum a l'interior dels establiments i s'hauran d'evitar les aglomeracions, mantenint la distància mínima d'un metre entre persones.

Les autoritats de l'Estat tindran competències per garantir l'abastiment 'en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, i permetre la distribució d'aliment des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor'. En cas que fos necessari i per raons de seguretat es podrà ordenar que les forces de seguretat escortin els vehicles de transport alimentari i de béns de primera necessitat.

El govern espanyol també garantirà el subministrament d'energia i aigua a totes les llars.

Els bars i restaurants que hi ha a tot Espanya queden tancats mentre duri l'estat d'alarma. Només podran fer entregues a domicili.

Transports

Es mantenen el 100% dels serveis ferroviaris de Rodalies i el transport local per carretera. El transport de mitjana distància es reduirà a la meitat.

Pel que fa al trànsit aeri, es restringirà a la meitat les operacions de les companyies. Tot i això, ha reconegut que aquesta mesura pot trigar uns dies més a fer-se efectiva.


Altres mesures

El Ministeri de Sanitat podrà ordenar serveis extraordinaris al personal sanitari, ocupació de locals -també de centres sanitaris privats, si s'escau-, o mesures per garantir l'abastiment de productes farmacèutics.

Les empreses estan obligades a facilitar el treball a distància sempre que sigui possible.

Les cerimònies civils i religioses, inclosos els funerals, hauran de prendre mesures per evitar les aglomeracions i garantir la distància de seguretat entre persones.

Queda suspesa tota l'activitat educativa presencial.


BOE-A-2020-3692.pdf



Etiquetes: alarma epidèmia coronavirus

Ho vols compartir?