Daniel Espejo, 'El singular, antic, divers i canviant paisatge de la Segarra el fa plenament atractiu per al turisme familiar'
Autor: somsegarra
Entrevista amb els impulsors del projecte guanyador de la 11a edició del Premi Jove Emprenedor a la Segarra
La creació d’un Centre d’interpretació de la Segarra i Agrobotiga, Sikarra Nostra, a Sant Guim de Freixenet ha guanyat la 11a edició del Premi Jove Emprenedor a la Segarra, dotat amb 1000 euros.
Parlem amb els seus impulsors, el Daniel Espejo i l'Esther Misut, dos joves sabadellencs, de les característiques del seu projecte.
Com neix la idea i quins van ser els principals obstacles?
L'Esther i jo, feia anys que gaudíem de la Segarra com indret de repòs de cap de setmana, i de descoberta d'un territori molt ric en patrimoni natural i cultural. Freixenet de Segarra, era el nostre campament base, i des de el que de vegades “deixàvem volar coloms” de com seria redirigir les nostres vides establint-nos permanentment aquí. Finalment, l’empitjorament de les condicions laborals de la nostra feina a Sabadell, així com un progressiu enduriment de la vida a la ciutat, durant el 2012 i principis de 2013 ens va portar a fer el canvi, i ens va servir de motivació per engegar un nou projecte vital i professional a Sant Guim de Freixenet.
La idea de negoci la vam fonamentar en un trípode: (1) La promoció i venda dels productes agroalimentaris artesanals (2) La divulgació del patrimoni de la Segarra, (2) La creació d' ’un punt de venda de productes per l’´horticultura, la jardineria i animals domèstics inexistent en aquest sector de comarca; en definitiva una Agrobotiga/Centre d’'Interpretació de la Segarra.
Des de que vam començar a idear el projecte, fins que vam obrir la botiga al setembre van passar 6 mesos aproximadament. Vam tenir la sort de que el nostre projecte estigués en sintonia amb les idees que l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet tenia per l’edifici restaurat del Centre d’Interpretació de l’Estació de Sant Guim. Ens vam presentar al Concurs Públic d'’Arrendament del local a l’'Estiu, i el vam guanyar.
Els nostres propis estalvis i la capitalització dels nostres respectius subsidis d'atur, ens ha permès materialitzar el projecte, no fent-nos depenents d’un préstec bancari. Per una altra banda, el fet d’engegar la preparació del centre durant els mesos estivals, quan molts industrials fan vacances, ens va produir que haguéssim de retardar l’obertura de la botiga.
Per què vau escollir la Segarra?
Ja coneixíem l'entorn de Sant Guim de Freixenet, i ens agradava molt també el factor humà local. En definitiva, perquè La Segarra és una comarca agrícola, rica en patrimoni, història, i amb un inmens potencial turístic, injustament desconeguda, que mereix que contribuïm en recuperar el noble orgull de pertànyer a aquesta bonica comarca.
Com valoreu les possibilitats ecoturístiques de la Segarra?
El singular, antic, divers i canviant paisatge agroforestal mediterrani de la comarca, associat a un relleu suau d’'altiplà creiem que el fa plenament atractiu per un turisme familiar, de descoberta del món rural, de contacte amb la natura i d'aproximació a la producció agrícola. Però, malauradament la gran urbe no coneix prou els valors que ofereix la comarca, en comparació amb altres territoris, fins i tot de l'estranger. La Segarra no ha aconseguit aprofitar prou la seva proximitat a Barcelona (a tant sols 1 hora mínim de viatge en cotxe).
Què n'opinen els vostres clients dels productes agroalimentaris artesanals elaborats a la Segarra?
L'’Agrobotiga està permetent que molts habitants de la comarca coneguin productes artesanals de proximitat que fins ara no n'havien sentit a parlar. La descoberta d'’aquests productes sempre es agraïda pel client. Tant sols, el factor preu pot arribar a ser un limitant, si comparem els productes artesanals amb altres productes de producció industrial. Però, també creiem que el botiguer te part de responsabilitat en la promoció d'’aquests productes, i per tant no ha de contribuir en una perniciosa sobre-cotització d'aquests. Per una altra banda, el visitant forà sempre es mostra especialment interessat en el valor afegit d'aquests productes (proximitat, artesania, certificat ecològic,...). De moment, però, encara hem de fer molta feina per atraure aquest visitant potencial.
Quins consells donaríeu a un nou emprenedor?
Sense por, amb perseverança i responsabilitat, disposar-se a picar pedra, per tal de que de mica en mica es vagi donant forma a les il·lusions projectades. Cal escoltar totes les opinions, però la que cal tenir sempre més present és la que dicta la veu interior. Però, estalviar uns diners prèviament hauria de ser un pas fonamental de bon previsor.
Etiquetes: agrobotiga premi jove emprenedor turisme consell comarcal segarra
dissabte, 21 de Setembre de 2024
Noticies + Llegides
darrer mes
Festa Major de Santa Coloma de Queralt 2024
Festa Major de Calaf 2024
Festa Major de Bellveí 2024
Festa Major de Maig de Passanant 2024
XXVIII Mercat Medieval de Guimerà
Àlbums destacats
Marxa dels Castells de la Segarra (352)
Les Peixeres (66)
Els colors de la Segarra: l'estiu (189)
Les Cabanes del tros (268)
Terra de castells (222)
Patrimoni religiós (196)
Instagram #somsegarra (0)