flora

Totes 0


866 Magrana (fruit)

Magraner (Punica granatum)

dilluns, 4 de Novembre de 2019
És un petit arbre que pot arribar als 5 m d'alçada, de capçada irregular. Les fulles són lluents i caduques, les flors vermelles, grosses i vistoses. El fruit és la magrana.
llegir +
4977 Rosa del safrà

Safrà (Crocus sativus)

dimarts, 23 de Octubre de 2018
Planta herbàcia de fulla perenne, de fulles allargades amb un nervi al mig de color més clar que la resta. Té un bulb de la mida d'una avellana i treu una flor en forma d'embut, dividida en sis lòbuls de color violeta i amb tres estigmes vermells coberts de pol·len groc
llegir +
4622 Nespres

Nesprer

dijous, 14 de Desembre de 2017
Arbre de fins a 6 metres d'alçària, caducifoli. Fulles lanceolades més o menys piloses enteres o serrades. Flors blanques i solitàries. El fruit, en pom, de color marró, té la forma d'una pera petita més o menys arrodonida. Les seves flors blanques fan molt bona flaire.
llegir +
988 Sajolida florida

Sajolida (Satureja Montana)

dimarts, 17 de Novembre de 2015
És una petita mata de 20 a 40 cm que només és llenyosa a la base. Fulles oposades, oval-lanceolades, de 1-2 cm de llarg i 5 mm d'ample. Les flors són blanques o violàcies. Tota la planta, i principalment les fulles, desprenen una olor forta i tenen un sabor astringent i amargant.
llegir +
1055 Mata d'ortigues

Ortiga gran o ortiga verda (Urtica dioica)

dimarts, 20 de Maig de 2014
Planta herbàcia perenne que pot arribar al metre d'alçada, caracteritzada per tenir pèls que alliberen una substància àcida que fa coïssor i inflamació a la pell. Tota la planta és de color intensament verd i semicaducifòlia durant l'hivern. Són molt difí­cils d'eliminar ja sigui amb herbicides o llaurant ja que tenen estolons.
llegir +
848 Farigola o timó

Farigola o Timó (Thymus vulgaris)

dijous, 3 de Abril de 2014
Herba d'uns 40 centí­metres d'alçada molt aromàtica, amb fulles molt petites i les flors son rosades o blanques i floreixen al març. Es recullen quan la planta esta molt florida. És molt abundant i és encara un clàssic a moltes cases. Inapetència, Digestió
llegir +
884 Les olives, el fruit de l'olivera

Olivera

dilluns, 25 de Novembre de 2013
És un arbre perenne amb la capacitat de viure i produir durant centenars d'anys. Té port mitjà: mesura entre 2 i 10 metres d'alçada. El tronc és tortuós, gruixut i ramificat. Les flors de l'olivera comencen a florir a finals de març, però les flors vertaderes surten a l'abril o al maig. Són petites i actinomorfes amb simetria radiada. L'oliva és un fruit en drupa relativament petit i amb forma el·lipsoïdal o globosa més o menys simètrica. El seu color pot prendre diferents tonalitats que oscil·len de verd a vermell, però quan madura, es torna negre.
llegir +
859 Vidauba

Vidauba (Clematis Vitalba L.)

dimecres, 31 de Juliol de 2013
Planta perenne sarmentosa, tronc estriat amb una escorça que es desprèn a tires; fulles pseudo-compostes amb uns peciols llargs que s'enfilen pels arbres. les flors són blanques, lleugerament oloroses i reunides en panotxa apretada. El fruit és un aqueni lleugerament oprimit i provist d'una cua llarga i plumosa. És acre, d'un sabor fort irritant.
llegir +
1973 Espernallac

Espernallac (Santolina chamaecyparissus)

dimecres, 10 de Juliol de 2013
És una planta de la família de les compostes, coneguda també amb els noms de camamilla groga o camamilla de Maó. És una mata que pot fer tres pams d'alçada quan està florida, amb nombroses tiges primes i quasi verticals que porten les inflorescències. Les fulles són esparses, lineals, i amb nombrosos segments de fins a 1-2 mm situats en diverses files. Aquesta forma de les fulles dóna a l'espernallac una certa semblança al xiprer. Precisament, l'epítet específic chamaecyparissus vol dir xiprer nan. Les inflorescències són arrodonides, amb totes les floretes iguals i tubuloses. Sol tenir un color grisenc i tota la planta és molt aromàtica. Els capítols s'utilitzen per a fer infusions. Floreix al final de la primavera i principi de l'estiu.
llegir +
847 Herba de sant joan

Consells per a la recol·lecció d'herbes remeieres

dissabte, 22 de Juny de 2013
Recomanacions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
llegir +
1941 Berbena (verbena officinalis)

Berbena (verbena officinalis)

dimarts, 18 de Juny de 2013
És una planta herbàcia perenne i vivaç de la família de les verbenàcies. Pot arribar a fer de 30 a 100 cm. Les tiges són subtils, rectes, quadrangulars, ramificades a la part alta, aspres a les arestes i sense pèl a la resta. Les fulles, aspres, es presenten oposades, les inferiors són oblongues peciolades, mentre que les superiors són més petites, estretes i una mica festonejades. El seu fruit és una càpsula comprimida lateralment i rugosa que conté quatre llavors. La seva floració es produeix entre el mesos de juny i octubre.
llegir +
1489 Crema d'ortigues amb patates i ou

Usos i aplicacions de les plantes alimentàries, medicinals i cosmètiques de la Segarra

dilluns, 29 de Octubre de 2012
Dòssier publicat a Segarra Actualitat num 149 de l'abril del 2009
llegir +
864 Flor de l'herba de sant joan

Herba de sant joan (Hypericum perforatum)

diumenge, 17 de Juny de 2012
Planta vivaç, rizoma llenyós: troncs robustos i drets. Les fulles són ovates i vorejades de punts negres traslúcids, aquesta particularitat li dóna el nom d'herba foradada. Les flors són d'un groc viu en cimes multiflors.
llegir +
863 Viola boscana

Viola boscana (Viola odorata)

dijous, 22 de Març de 2012
També coneguda com Viola d'olor, és una planta avivadora de 5 a 15 centí­metres, les flors son de color violeta, alguna vegada blanques, molt oloroses. El fruit és una càpsula globosa pubescent.
llegir +
857 Noguer

Noguera, Noguer (Junglans regia)

dissabte, 29 de Octubre de 2011
Arbre de 10-15 m d'escorça gris, copa ampla i estesa. Fulles compostes llargament peciolades. Foliols ovals disposats per parelles. El terminal és elí­ptic. Té flors masculines i femenines al mateix peu de la planta, però són diferents. El fruit és la nou. Les fulles són aromàtiques i riques en matèries tàniques. La nou té oli gras i la clafolla verda és rica en vitamina C.
llegir +
879 Espí­gol

Espí­gol (Lavandula spica)

divendres, 23 de Setembre de 2011
Subarbust de base llenyosa de 15 a 60 cm d'altura. Tiges dretes, tetragonals, molt ramificades de fulles estretes i oposades, de 2 a 5 cm de longitud més o menys tormentoses, de color verd gris. Les flors són petites de color blau fort, intensament oloroses i agrupades en espiga terminal.
llegir +
1122 La ruda vera, ruda, herba de les bruixes o herba de bruixa (Ruta graveolens)

Ruda vera (Ruta graveolens)

dimecres, 17 de Agost de 2011
Petit arbust llenyós, aromàtic i perenne que pot mesurar fins a 150 cm d'altura. Té una tija erecte, cilíndrica i parcialment ramificada, envoltada per una escorça rugosa, pot arribar a una alçada entre 60 i 80 cm. En les seves ramificacions distals és llis i verd.
llegir +
878 Marialluísa

Marialluïsa (Lippia triphylla)

dimarts, 2 de Agost de 2011
Arbust de fulles lanceolades, rugoses, senceres, agrupades en número de 3 o 4 a cada nus. Si es refreguen amb les mans desprenen una olor molt forta a llimó. Flors numeroses, petites de color lila, en paní­cula gran.
llegir +
882 Menta piperita florida

Menta piperita (Mentha Piperita L.)

dissabte, 23 de Juliol de 2011
Planta vivaç ben coneguda, amb un aroma molt fort de mentol; és un hí­brid que resulta de la unió de la menta aquàtica i la menta virides. Té la tija violada, quadrangular; fulles de color verd fosc o púrpura. De flors liles, bilabiades, agrupades en raïm. Per ser planta hí­brida, gairebé és estèril. Es reprodueix per estolons.
llegir +
1088 Fruits de la civada

Civada (Avena sativa)

dilluns, 4 de Juliol de 2011
Planta herbàcia anual, que pertany a la famí­lia de les poàcies o gramí­nies, de la que s'aprofita el gra i per això es classifica entre els cereals. S'utilitza com aliment per les persones i per els animals. Les varietats més cultivades són l'Avena sativa i l'Avena byzantina.
llegir +
874 Corretjola

Corretjola (Convolvulus arvensis)

diumenge, 24 de Abril de 2011
També coneguda com a corriola, és una planta vivaç, s'estenen per terra o s'enfilen per qualsevol suport. Amb unes flors belles i blanques en forma de campana.
llegir +
867 Malva

Malva (Malva silvestris L.)

dilluns, 28 de Març de 2011
És una planta herbàcia perenne (viu més de tres anys). Amb tiges ramificades, lleugerament llenyoses i cobertes de pèls blancs, que pot mesurar entre 20cm i més d'un metre d'alçària. Les flors, hermafrodites amb cinc pètals, són grans i solitàries, i es localitzen a la axil·la de les fulles. El fruit és una càpsula de 7-9mm d'ample i uns 2 mm de gruix, formada per multitud de mericarps.
llegir +
875 Borratja florida

Borratja (Borrago officinalis)

dimecres, 9 de Març de 2011
És una planta herbàcia anual que presenta una altura que oscil·la entre els 30-60 cm d'alt. Coberta de pèls erectes; fulles ovals, aspres al tacte. Té flors de color blau, viu, molt obertes, en forma d'estrella; del centre de la corol·la surten les antenes d'un color groc fosc.
llegir +
881 Orenga

Orenga (Origanum vulgare)

dissabte, 4 de Desembre de 2010
Planta vivaç aromàtica. De tija dreta fins a 60 cm d'altura. Fulles ovals una mica dentades. Amb flors de color rosa, molt numeroses, agrupades en paní­cules.
llegir +
858 Verdolaga

Verdolaga (Portulaca oloracea L.)

divendres, 19 de Novembre de 2010
Herbes anuals d'1 a 3 dm. Glabres. Tronc ajagut, ramificat, carnós, trencadí­s, de fulles transovades-oblongues sentades o curtament peciolades, subcrasses, lluents, les inferiors oposades, les superiors alternes i sense estí­pules. Flors grogues, sentades, solitàries o aglomerades a les bifurcacions del tronc. El 95% del seu pes és aigua però conté mucí­lag.
llegir +
856 Ginebre fruit

Ginebre (Juniperus communis)

dilluns, 8 de Novembre de 2010
Es un arbust dioic, de 1 a 3 metres d'alçada de fusta forta, vermellosa i olorosa. El tronc es dret i l'escorça rugosa. Les fulles en vertical trí­meres, aciculades atenuades en punta fina tenen un color verd i blanc i les flors son de sexes separats, de color groc. Amb gàlbules negroses blavenques, més curtes que les fulles. La planta té una olor resinosa.
llegir +
870 Fonoll

Fonoll (Feniculum vulgare)

dissabte, 6 de Novembre de 2010
Herba perenne de fulles fines i glauques que arriba a 2 metre d'alçada. Floreix a l'estiu i fa una umbela de flors grogues i fruits petits i aromàtics. Aquesta planta té usos, gastronómics, medicinals i en perfumeria. Té un gust d'aní­s ja que també conté anetol. És una planta molt resistent a la secada i que es troba a molts llocs de la terra baixa.
llegir +
865 Codonyer

Codonyer (Cydonia oblonga)

dimecres, 29 de Setembre de 2010
Arbre fruiter, no molt alt, de tronc amb escorça gris; fulles ovals cobertes de toment. Les flors són rosades, grans amb fruits de color groc, angulosos i gairebé piriformes, de carn aspra i dura de paladar.
llegir +
887 El Dent de lleó, la flor és composta (en forma de Margarida) i d'un color groc daurat

Dent de lleó (Taraxuacum officinale)

dissabte, 25 de Setembre de 2010
Herba perenne, acaule; rizoma carnós simple i ramificat. Si se li fa una incisió segrega un làtex blanc i amarg. Les fulles dentades o lobulades surten totes de la base i formen una roseta; peduncles radicals fistulats rogencs, llanosos, que sostenen un capí­tol de flors grogues; el fruit és un aqueni provist d'un plomall blanc.
llegir +
885 Saüc

Saüc (Sambucus nigra)

divendres, 27 de Agost de 2010
Arbust o arbre de 2 a 6 m, l'escorça és clara, esquerdada, clivellada amb taques blanques. Fulles caduques, grans de color verd mat, amb cinc foliols lanceolats i dentats. Flors petites de color blanc crema, molt oloroses en unmbrel·la gran i estesa. Els fruits són petites baies negres. La tija està plena d'una mèdula blanca que té aplicacions medicinals.
llegir +
861 Roselles o Ruelles

Rosella (Papaver rhoeas)

dimecres, 30 de Juny de 2010
Flors grans amb quatre pètals sentats i en creu, de color vermell escarlata. Calze de dos sèpals caducs, estams indefinits negres; càpsula globosa estil nul amb estigmes radiants sobre un disc, deshiscent per mitjà de poros. Llavors petites, nombroses. Plantes anuals de làtex blanc.
llegir +
851 Fruits del roser salvatge

Roser salvatge (Rosa canina)

dissabte, 26 de Juny de 2010
Arbust avivador de 1 a 3 metres d'alçada. Flors de color rosa. Floreixen a la primavera i es multiplica per granes. Ulls inflamats, Digestions pesades, Cremades
llegir +
850 Romaní­

Romaní­ (Rosmarinus officinalis)

dissabte, 26 de Juny de 2010
Subarbust de fulles perennes molt ramificat, de fins 1 metre d'alçada, molt aromàtic. Les flors de color blau palid. Floreix quasi tot l'any. Alopecia, Asma, Tos
llegir +
849 Les mores, fruit de l'esbarzer

Esbarzer (Rubus fruticosus)

dissabte, 26 de Juny de 2010
Es un arbust, de fulles dividides, les flors son blanques o rosades, el fruit es la mora de color negre i molt sucosa, amb la qual es poden fer confitures. Hemorroides, Diarrea, Mal de gola
llegir +
906

Presentació plantes remeires

dissabte, 26 de Juny de 2010

llegir +